Coronavirus - România: 28973 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Cazul jurnalistului saudit dispărut provoacă un scandal uriaș: ”L-au tăiat cu fierăstrăul”

Monday, 15 October 2018, 11:19 Sursă: REALITATEA.NET

Preşedintele american Donald Trump a estimat că Arabia Saudită s-ar putea afla în spatele dispariţiei jurnalistului Jamal Khashoggi şi că, dacă acest lucru se va adeveri, SUA vor aplica o 'pedeapsă severă' Riadului, transmit sâmbătă Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

''Pentru moment, ei (saudiţii) dezmint ferm că ar fi implicaţi. Dar ar putea fi ei implicaţi? Da'', a spus liderul de la Casa Albă într-un interviu pentru canalul CBS, înregistrat joi şi difuzat sâmbătă.

Trump a adăugat că, dacă se adevereşte că Arabia Saudită este vinovată, atunci va exista 'o pedeapsă severă'. În opinia preşedintelui american, cazul Khashoggi are o miză mare 'poate în special' pentru că este vorba despre un reporter.

Arabia Saudită a ameninţat duminică SUA cu represalii dacă Washingtonul o va sancţiona în urma dispariţiei jurnalistului, relatează agenţiile AFP şi EFE.

'Regatul (Arabiei Saudite) respinge total orice ameninţare sau tentativă de a-l slăbi, indiferent că ea vine prin ameninţări cu impunerea de sancţiuni ori prin presiune politică', a declarat, sub acoperirea anonimatului, un înalt responsabil saudit, citat de agenţia oficială SPA.

Jurnalistul saudit Jamal Khashoggi, un critic al puterii de la Riad, nu a mai fost văzut de când a intrat în consulatul ţării sale la Istanbul, pe 2 octombrie, pentru demersuri administrative în vederea căsătoriei sale viitoare cu o cetăţeană turcă.

Autorităţile turce afirmă că Jamal Khashoggi nu a mai părăsit clădirea, dar Riadul susţine contrariul.

Potrivit cotidianului The Washington Post, autorităţile turce le-au declarat unor funcţionari americani că deţin înregistrări audio şi video ce dovedesc uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul.

Doi oficiali turci au declarat anterior pentru Reuters că Khashoggi purta un ceas negru Apple când a intrat în consulat şi că dispozitivul era conectat cu telefonul mobil lăsat afară.

Momentele în care Khashoggi a fost interogat, torturat şi ucis au fost înregistrate în memoria ceasului său Apple, scrie publicaţia turcă „Sabah”, precizând că ceasul era sincronizat cu iPhone-ul său, pe care i-l lăsase logodnicei sale care aştepta în faţa consulatului.

Surse turce au declarat pentru Reuters că evaluarea iniţială a poliţiei este că Khashoggi, un critic al guvernului saudit, a fost ucis în mod deliberat în incinta consulatului. Autorităţile de la Riad au respins aceste acuzaţii ca nefondate. “L-au tăiat cu un fierăstrău”, ar fi declarat doi funcţionari din cadrul serviciilor de securitate turceşti pentru “New York Times”.

Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN