Candidatul de stânga al opoziției câștigă alegerile prezidențiale din Argentina

Monday, 28 October 2019, 12:50, Sursă: REALITATEA.NET, Autor: Realitatea.NET

Peronistul de centru-stânga Alberto Fernandez a câştigat alegerile prezidenţiale din Argentina din primul tur, în faţa preşedintelui la final de mandat liberal Mauricio Macri, potrivit rezultatelor parţiale, relatează AFP, citată de Agerpres.

Adaugă părerea ta

După numărarea a aproape 80% din buletinele de vot, Alberto Fernandez a obţinut 47,45% din voturi, faţă de 41,11% contracandidatul său. El devine astfel noul preşedinte al statului cu 44,5 milioane de locuitori.

Pentru a câştiga din primul tur, un candidat trebuie să obţină peste 45% din voturi sau peste 40% din sufragii cu un avans de peste zece puncte procentuale în faţa celui de al doilea candidat.

Potrivit Ministerului de Interne, prezenţa la scrutin a fost de peste 80%.

"Este o zi mare pentru Argentina", a reacţionat, încrezător, în faţa presei, Alberto Fernandez, a cărui parteneră pentru vicepreşedinţia ţării este fosta preşedintă Cristina Kirchner (2007-2015), la puţin timp după închiderea secţiilor de vot.

Preşedintele la final de mandat, Mauricio Macri, de 60 de ani, a cărui popularitate a scăzut puternic anul trecut din cauza gravei crize economice cu care se confruntă ţara, a declarat după ce a votat că "două viziuni concurente despre viitor sunt în joc".

După ce a votat, Fernandez a promis să depună eforturi pentru a reduce puternica polarizare politică care afectează ţara, între peronişti şi susţinătorii lui Macri, care a candidat pentru un al doilea mandat.

" 'Noi' şi 'ei' s-a terminat", a dat asigurări avocatul de 60 de ani. "Trecem printr-o profundă criză economică, fiecare trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru ceea ce se va întâmpla", a subliniat el.

La alegerile primare din august - considerate o repetiţie generală înainte de alegerile prezidenţiale - Fernandez l-a devansat pe Macri cu 17 puncte procentuale, dar acesta a reuşit să reducă substanţial distanţa, notează AFP.