Coronavirus - România: 19257 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Bosnia comemorează 20 de ani de la masacrarea a 8000 de bărbați musulmani. Ce are loc astăzi

Saturday, 11 July 2015, 12:02 Sursă: REALITATEA.NET

Cu această ocazie, sicriele a 136 de victime identificate ale acestui masacru, care a avut loc în iulie 1995, vor fi înhumate în jurul orei 11.00 GMT. Circa 5.000 de persoane, printre care apropiați ai victimelor, sunt așteptate la Srebrenica. Până în ziua de azi, 6.421 de victime descoperite și identificate au fost înhumate la Memorialul din Srebrenica, iar alte 230 în alte cimitire.

Războiul intercomunitar din Bosnia (1992-1995) s-a soldat cu circa 100.000 de morți și aproximativ 2 milioane de refugiați, adică aproape jumătate din populația acestei regiuni la acea dată. Numeroase personalități internaționale, printre care președintele de atunci al SUA, Bill Clinton, a cărui administrație a fost arhitectul acordurilor de pace de la Dayton ce au pus capăt conflictului bosniac, vor fi prezenți la Srebrenica. În 2010, parlamentul sârb a adoptat o declarație privind Srebrenica fără a folosi cuvântul "genocid".

În 2013, actualul președinte sârb Tomislav Nikolic "a cerut în genunchi ca Serbia să fie iertată pentru crima comisă la Srebrenica", însă fără a rosti cuvântul tabu. Serbia, care refuză în continuare să accepte faptul că un "genocid" ar fi avut loc la Srebrenica, va fi reprezentată sâmbătă de premierul Aleksandar Vucic. Subiectul continuă să anime dezbaterile pe scena politică internațională și rămâne o problemă ce tensionează relațiile dintre Serbia și Bosnia. Miercuri, Rusia a respins prin veto un proiect de rezoluție al ONU privind Srebrenica, decizie în legătură cu care Belgradul și-a exprimat satisfacția, însă care a fost deplânsă de familiile victimelor, dar și de SUA.Alte articole din: EXTERN
Adaugă părerea ta
Alte articole din: EXTERN