Blindatele chineze au fost mobilizate la granița cu Hong Kong. Se pregătește o invazie?

Wednesday, 14 August 2019, 09:44 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Blindate ale armatei chineze au fost mobilizate în apropierea frontierei cu Hong Kong, într-un moment de tensiuni maxime, în care activiștii pro-democrație luptă pentru a-și menține independența față de Beijing.  

Presa din China, controlată de Partidul Comunist, a difuzat înregistrări video cu transportoare blindate care se îndreaptă spre Shenzhen, scrie Les Echos, citat de RFI Romania. Forţe ale Beijingului au fost filmate adunându-se la doar 30 de kilometri de Hong Kong și de oamenii care locuiesc acolo. 

Ciocniri violente au avut loc marţi seara între zeci de poliţişti şi demonstranţi în aeroportul internaţional din Hong Kong, unde protestele antiguvernamentale au intrat în a cincea zi. Poliţişti dotaţi cu scuturi au intrat în clădirea aeroportului la scurt timp după ora locală 23:00 (15:00 GMT). Protestatarii au construit baricade la intrarea în aerogară, în timp ce zeci de ofiţeri de poliţie înarmaţi încercau să intre în clădire.

Scandând ''Să luptăm pentru libertate!'', sute de manifestanţi au blocat marţi holul secţiunii de plecări. De asemenea, demonstranţii au ocupat marţi şi zona de sosiri unde le-au înmânat turiştilor fluturaşi de hârtie conţinând informaţii despre modul brutal în care poliţia din Hong Kong a reprimat protestele.

Aeroportul din Hong Kong a obţinut un ordin de interdicţie interimar pentru a-i împiedica pe protestatari să-i afecteze operaţiunile, după ciocnirile violente din cursul nopţii dintre poliţie şi demonstranţii pro-democraţie, relatează Dpa şi Reuters.

Autoritatea aeroportuară din Hong Kong a anunţat într-un comunicat că a obţinut un ordin "pentru restricţionarea persoanelor de la a împiedica sau a se amesteca în mod ilegal şi cu bună ştiinţă în utilizarea adecvată" a aeroportului.

Demonstraţiile din Hong Kong au început pe data de 9 iunie, după ce Adunarea Legislativă locală adoptase un act normativ care ar fi permis extrădarea infractorilor către China continentală. Legea respectivă a fost ulterior suspendată. Protestatarii cer de câteva luni Chinei prin manifestații masive de stradă și blocaje să le respecte drepturile democratice.

Donald Trump a anunțat că serviciile secrete l-au informat că are loc o desfăşurare a trupelor chineze la frontiera cu Hong Kong. Președintele american și-a exprimat speranța că aceasta criză se va rezolva paşnic.


Citeste totul despre:


Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri