Coronavirus - România: 28582 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

BCE vine în sprijinul băncilor grecești cu probleme. Anunț de ultimă oră

Friday, 02 October 2015, 17:58 Sursă: REALITATEA.NET

O sumă de 25 de miliarde de euro din ultimul program de asistență acordat Greciei de creditorii internaționali, în valoare de 86 de miliarde de euro, a fost alocată pentru recapitalizarea băncilor elene până la finele acestui an. Multe dintre băncile grecești sunt deținute de stat și mai au doar puțini acționari privați.

Întrebată de un membru al Parlamentului European dacă BCE are puterea de a introduce un moratoriu, pentru a putea opri ieșirea din băncile grecești a capitalului ce ar putea fi utilizat pentru o operațiune de tip 'bail in', Daniele Nouy a răspuns că BCE are puterea de face acest lucru, însă numai cu condiția ca o bancă pe care o supervizează să fie pe punctul de a intra în colaps.

"Obiectivul acestei măsuri este să suspende temporar plata către creditori a băncii respective, în așteptarea demarării procedurilor de lichidare sau închidere", a declarat Daniele Nouy.

BCE supervizează în mod direct cele mai mari bănci din Grecia, National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank și Eurobank, în condițiile în care, începând din luna noiembrie a anului trecut, Mecanismul European de Supervizare Bancară (SSM) este responsabil în mod direct de supravegherea unui număr de circa 123 de grupuri bancare europene.

"Ca urmare a monitorizării directe, BCE a luat deja măsuri destinate restricționării sau împiedicării unor operațiuni care ar fi condus la o nouă deteriorare a poziției de lichiditate a acelor bănci", a adăugat Daniele Nouy.

Sumele necesare pentru recapitalizarea băncilor grecești vor depinde de testele de rezistență derulate de Banca Centrală Europeană, procedura fiind așteptată să se încheie până la finele lunii octombrie. Principalii deținători de obligațiuni ale băncilor grecești pot fi supuși unor proceduri de tip 'bail in', în care solicitările lor pot fi convertite în acțiuni, însă deponenții vor fi protejați în ideea de a evita producerea unor daune economiei.

De asemenea, BCE a furnizat finanțare de urgență pentru băncile grecești, în timp ce Guvernul de la Atena a introdus restricții asupra mișcărilor de capital la finele lunii iunie.


Vezi mai multe


Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN