Coronavirus - România: 465982 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Aviația turcă, atac intens asupra kurzilor din Irak

Wednesday, 29 July 2015, 12:25 Sursă: REALITATEA.NET

Avioanele F-16 au atacat șase obiective din Irak, a precizat oficialul turc, sub acoperirea anonimatului.

''Atacul de noaptea trecută a fost cel mai mare de la declanșarea acestei campanii, săptămâna trecută'', a spus el.

Forțele turce au început vineri să bombardeze pozițiile Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) din nordul Irakului, drept răspuns la o serie de atacuri mortale contra unor ofițeri de poliție turci revendicate de militanții kurzi.

Marți, avioane de vânătoare au atacat pozițiile PKK din provincia Sirnak, situată în sud-estul Turciei, în apropierea frontierei cu Irak.

Atacul de marți noaptea întreprins de aviația turcă a avut loc la câteva ore după ce președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat suspendarea de facto a procesului de pace cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan, considerând 'imposibilă' continuarea tratativelor atât timp cât rebelii kurzi comit atacuri împotriva forțelor de securitate turce.

Angajate în toamna anului 2012, discuțiile de pace dintre regimul islamo-conservator de la Ankara și liderul PKK aflat în închisoare, Abdullah Ocalan, au fost serios puse sub semnul întrebării după atentatul sinucigaș din 20 iulie de la Suruc (sud), soldat cu 32 de morți. Atacul a vizat tineri militanți prokurzi și a fost atribuit de guvernul turc mișcării jihadiste Statul Islamic.

Ca represalii, mișcarea kurdă și-a intensificat atacurile împotriva membrilor forțelor de securitate turce, acuzând Ankara de a fi încurajat acțiunile jihadiștilor.

După ce au lansat raiduri aeriene împotriva Statului Islamic în nordul Siriei, autoritățile turce au deschis un al doilea front, bombardând bazele PKK în nordul Irakului, ceea ce a însemnat sfârșitul armistițiului instituit în 2013.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN