Coronavirus - România: 20103 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Atentat cu mașină capcană la Bagdad: Cel puțin 60 de morți și 200 de răniți

Thursday, 13 August 2015, 08:44 Sursă: REALITATEA.NET

"Un camion frigorific plin cu explozibili a sărit în aer în piața Jamila în jurul orei 06.00 dimineața (03.00 GMT). Numeroase persoane au fost ucise, iar părți din corpurile victimelor au fost aruncate de suflul exploziei pe clădiri din apropiere", a declarat o sursă din cadrul poliției.

Potrivit AFP, cel puțin 33 de persoane au fost ucise și 74 rănite în explozia camionului capcană.

Un martor citat de Reuters a afirmat că la locul atentatului se puteau vedea fructe și legume amestecate cu sânge și fragmente de corpuri. Piața vizată, situată în cartierul șiit din nord-estul capitalei, este una dintre cele mai mari din Bagdad.

Acesta este unul dintre cele mai sângeroase atentate comis, în capitala irakiană, după preluarea de către Haider al-Abadi a mandatului de premier în vara anului trecut când, în urma cuceririi de către Statul Islamic a orașului Mosul din nord, guvernul de la Bagdad a fost nevoit să se bazeze pe milițiile șiite pentru apărarea capitalei și recucerirea teritoriilor pierdute în fața islamiștilor.

100 de oameni ucişi în Irak, într-un atac sinucigaş al Statului Islamic

 

Un alt atentat a avut loc, pe 18 iulie, când peste 100 de oameni au murit în Irak, în urma unui atac sinucigaş cu o maşină-capcană, revendicat de gruparea teroristă Stat Islamic. Atacul i-a vizat pe musulmanii şiiţi şi a avut loc într-o piaţă aglomerată din Khan Bani Saad, oraş situat la 30 km de Bagdad, în timpul unei manifestaţii de sărbătorire a sfârşitului Ramadanului, relatează Gândul. (sic!)

Gruparea Stat Islamic, care controlează porţiuni importante din nordul şi vestul Irakului, a revendicat atacul asupra oraşului Khan Bani Saad, spunând că ţinta au fost musulmanii şiiţi, confesiune aflată în conflict cu partea sunnită a Islamului, conform Reuters.

Mulţimea furioasă în urma atacului a distrus alte maşini aflate la locul exploziei, în timp ce părţi ale cadavrelor au ajuns până pe clădirile din împrejurimi, conform relatărilor poliţiei. Atacul a fost devastator, câteva clădiri fiind dărâmate.

„Unii oameni foloseau cutii pentru legume ca să adune resturile copiilor”, a spus un şef al Poliţiei irakiene.

Guvernul provinciei Diyala a declarat doliu timp de trei zile şi a decis închiderea tuturor parcurilor şi locurilor publice de agrement, pentru a preveni alte atacuri.

Gruparea Stat Islamic a anunţat, pe Twitter, că atacul a venit ca răzbunare pentru uciderea unor musulmani sunniţi din Hawija, oraş din nordul Irakului, şi că atentatorul sincuigaş avea asupra sa trei tone de explozibil.

Autorităţile irakiene considerau, la începutul anului, că au preluat controlul acestei provincii de la Statul Islamic, însă insurgenţii sunt încă activi în regiune.


Vezi mai multe


Alte articole din: EXTERN
Adaugă părerea ta
Alte articole din: EXTERN