Coronavirus - România: 55241 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Anunț neașteptat al ministrului de finanțe al Greciei despre datoria uriașă a țării

Saturday, 02 May 2015, 14:42 Sursă: REALITATEA.NET

Grecia "se poate descurca (fără un nou împrumut)". "Una dintre condiții o constituie, însă, o importantă restructurare a datoriei", a afirmat Varoufakis, într-un interviu acordat cotidianului ce centru-stânga Efimerida ton Sindakton.

Întrebat dacă au existat discuții "în culisele negocierilor" cu privire la o reducere a datoriei, extrem de controversatul ministru de finanțe al Greciei a răspuns afirmativ.

Varoufakis, al cărui stil arogant îi agasează pe omologii europeni, i-a descris pe aceștia drept "parteneri divergenți". Aceștia sunt "partenerii guvernați de frică cei care au provocat criza și "soluția" la criză, despre care întreaga lume știe, de fapt, că este instabilă și tinde să ducă la noi probleme", a adăugat Varoufakis.

Ministrul de Finanțe al Greciei a ținut să atenționeze că, "dacă zona euro nu se va schimba, ea va muri", adăugând că nicio țară, nu doar Grecia, nu ar fi trebuit să se ralieze unui sistem monetar comun și inegal".

"Un lucru este să spui că noi nu trebuia niciodată că ne raliem zonei euro și altceva este să spui că va trebui să ieșim din ea", a precizat totodată ministrul grec, conștient de faptul că a face un pas înapoi acum ar duce la o "situație proastă și imprevizibilă".

Varoufakis a reiterat că se află în continuare la conducerea echipei de negocieri a Greciei, în pofida remanierii acestei echipe, a cărei coordonare a fost delegată profesorului de economie Euclides Tsakalotos.

De asemenea, ministrul finanțelor al Greciei a calificat drept minciuni calificativele de "parior", "amator" și "aventurier", raportate de presă și pe care partenerii europeni i le-ar fi atribuit lui în timpul unei reuniuni organizate de Eurogrup la Riga, săptămâna trecută.

"Aceștia ar fi fost niște termeni extrem de jignitori, dacă ei le-ar fi exprimat. Însă ei nu au făcut-o", a spus Varoufakis, adăugând totodată că, faptul că președintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem nu a negat aceste cuvinte, "i-a creat o impresie proastă".

Atena, care nu a obținut niciun ban de la creditorii săi începând din toamna anului trecut, așteaptă cu disperare deblocarea părții rămase din fondul de salvgardare promis de FMI și UE, parte de care Grecia are nevoie pentru a evita incapacitatea de plată și o eventuală ieșire din zona euro.

Guvernul grec, condus de stânga radicală Syriza și ales în ianuarie în baza unui program anti-austeritate, continuă să respingă exigențele Eurogrupului, chiar dacă Atena are nevoie de fondurile blocate pentru a asigura funcționarea zilnică a statului și a onora o serie de plăți la împrumuturi, vara aceasta.

Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN