Alertă pe Wall Street, conflictul Trump-China a doborât bursa. Casa Albă, luată la întrebări!

Friday, 06 April 2018, 21:34, Sursă: REALITATEA.NET

Alertă pe Wall Street! Indicele Dow Jones s-a prăbuşit, vineri, cu 572 de puncte, pe fondul temerii investitorilor că tensiunile comerciale dintre Statele Unite şi China se vor agrava, potrivit Reuters. La un briefing de la Casa Albă, jurnaliştii CBS au întrebat dacă Donald Trump se simte, în vreun fel, responsabil de ceea ce se întâmplă. Răspunsul purtătorului de cuvânt a fost că "acţiunile Preşedintelui au consolidat, cu siguranţă, economia noastră, ne concentrăm pe principiile economice pe termen lung şi ne simţim foarte încrezători."

Adaugă părerea ta

Prăbuşirea vine după ce China a dat asigurări vineri, că va lupta, "cu orice preţ", împotriva protecţionismului Statelor Unite şi a ameninţat că va contracara cu noi măsuri pentru a-şi proteja interesele în faţa planurilor preşedintelui american Donald Trump de a impune taxe suplimentare de 100 de miliarde de dolari pentru produsele chinezeşti.

De altfel, cele două super-puteri comerciale au purtat toată săptămâna un duel al ameninţărilor cu introducerea de noi taxe, fiecare justificând că-şi apără astfel interesele. 

Punctul de început al conflictului a fost anunţul făcut luna trecută de Donald Triump, privind  introducerea unor taxe vamale suplimentare pentru importurile de oţel şi aluminiu din China, în valoare de 50 miliarde de dolari.

Escaladarea tensiunilor are loc cu câteva zile înainte de Forumul de la Boao, din China, de duminică, denumit "Davosul asiatic", o întâlnire a liderilor economici şi politici la care vor participa preşedintele Chinei, Xi Jinping, directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, şi secretarul general al ONU, Antonio Guterres, printre alţii.