Alegeri pe muchie de cuțit în Marea Britanie, privite cu interes în România și întreaga UE

Thursday, 07 May 2015, 09:56 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Campania a fost febrilă și fără strălucire, dar suspansul este total, țara trebuind să aleagă între conservatorul David Cameron, care vizează un al doilea mandat, și contracandidatul său laburist Ed Miliband pentru a conduce guvernul în următorii cinci ani.

Sondajele prevăd rezultate atât de strânse încât va trebui, fără îndoială, să se aștepte mai multe zile, poate chiar săptămâni, pentru a se cunoaște învingătorul și componența noului guvern.

"Nu am putut să-mi fac nici cea mai mică idee despre cine va fi premier în decurs de o lună. Niciun sondaj, niciun politician nu poate prezice ce se va petrece joi", a spus Peter Kellner, președintele Institutului YouGov.

Miercuri, în ultimele ore ale campaniei, peste 3.900 de candidați în 650 de circumscripții au supralicitat în declarații, insistând asupra consecințelor scrutinului.

Dacă conservatorii câștigă alegerile, ei vor organiza un referendum vizând menținerea sau nu a țării în Uniunea Europeană, în timp ce victoria anunțată a naționaliștilor scoțieni din SNP în regiunea nordică ar putea să-i încurajeze să revendice organizarea unui nou referendum pentru independență, după cel eșuat în septembrie anul trecut.

"Britanicii iau decizia cea mai importantă din ultima generație", a insistat Cameron miercuri, aflat în campanie în nordul Angliei și în Scoția.

"Luați decizia politică cea mai importantă din viața voastră", a dramatizat la rândul lui Nick Clegg, liderul liberal-democraților care au guvernat în coaliție cu conservatorii în ultimii cinci ani.

"Sunt optimist, știu că oamenii vor face alegerea bună", a subliniat și liderul laburist Ed Miliband.

Cele 50.000 de birouri de vot din toată țara, dintre care unele sunt instalate în baruri, pe un teren de fotbal și într-o biserică, vor fi deschise de la ora locală 07:00 (06h00 GMT) până la 22:00 locală (21h00 GMT), ora la care un sondaj la ieșirea de la urne va fi disponibil.

Primele rezultate sunt așteptate în jurul miezului nopții, în special în Scoția și la Londra. În restul țării, desfășurarea în paralel a alegerilor locale va încetini numărarea voturilor și va trebui, fără îndoială, să se aștepte ziua de vineri după-amiază pentru a avea rezultatul definitiv.

Ultimele sondaje i-au plasat pe conservatorii de centru-dreapta și pe laburiștii de centru-stânga cam la același nivel ca la începutul anului, adică la o treime din intențiile de vot pentru fiecare, ceea ce nu le va permite să obțină majoritatea absolută de 326 de locuri în Camera Comunelor.

Într-un astfel de scenariu, cele două partide principale vor fi constrânse să încheie alianțe cu formațiuni mai mici.

Partidul Național Scoțian, care nu avea decât șase deputați între 2010 și 2015, speră ca de această dată să obțină 50 din cele 59 de locuri scoțiene și să aplice astfel o înfrângere laburiștilor.

David Cameron și presa majoritar de dreapta nu au încetat să insiste asupra pericolului pe care l-ar constitui, potrivit lor, un mariaj de conveniență între separatiști și "Mc Miliband".

Destul de vag inițial asupra eventualității unei alianțe cu SNP, Ed Miliband a promis în finalul campaniei că nu va trece "în pas de marș" cu naționaliștii scoțieni, fără a exclude totuși ca ei să-l susțină în parlament.

Partenerii de coaliție cel mai puțin controversați rămân deci liberal-democrații. Ei sunt dispuși să facă alianță cu partidul care ar câștiga mai multe locuri în parlament, oricare ar fi acesta. Ei au indicat riscul unui al doilea scrutin înainte de Crăciun în cazul guvernării minoritare care nu i-ar include. Rămâne de aflat dacă liberal-democrații vor avea suficient de mulți deputați pentru a permite unui partid sau celuilalt să atingă majoritatea cerută de 326 de locuri.

Învingător surprinzător în alegerile europene, partidul eurofob Ukip, creditat în continuare cu 14% în sondaje, ar urma să obțină doar câteva locuri, între 1 și 5, potrivit estimării experților.

Teoretic, negocierile pentru o coaliție ar trebui să fie terminate până în 27 mai, dată la care este prevăzut discursul reginei, care citește deputaților programul de guvernare și este urmat de un vot de încredere.

Imigrația, printre temele principale ale campaniei

Imigraţia şi Uniunea Europeană au reprezentat sursele celor mai intense polemici în campania electorală din Marea Britanie. Sub presiunea formaţiunii UKIP şi a aripii eurosceptice din propriul partid, premierul David Cameron a făcut din scăderea numărului imigranţilor temă principală de campanie. Anul trecut, 298 de mii de persoane au sosit în Marea Britanie pentru a munci, în comparaţie cu ţinta de doar "câteva zeci de mii de persoane" promisă de Partidul Conservator în 2010. 

Deşi mai multe studii arată că imigranţii aduc Marii Britanii venituri semnificative, unele regiuni se simt depăşite de afluxul străinilor, scrie BBC. Atât conservatorii, cât şi principalii lor adversari, laburiştii, susţin că vor interzice accesul imigranţilor la serviciile sociale. În cazul Partidului Laburist, interdicţia vizează primii doi ani de la sosirea în Marea Britanie, în vreme ce conservatorii ar exinde perioada la patru ani. Cât despre UKIP, acesta cere interzicerea completă a accesului în regat al imigranţilor necalificaţi timp de cinci ani şi plafonarea la 50.000 pe an a numărului imigranţilor calificaţi.

Şi posibilul referendum privind aparteneţa Marii Britanii la Uniunea Europeană a generat dezbateri intense. David Cameron a promis organizarea unui astfel de referendum până în 2017, dar presiunea din partea formaţiunii eurosceptice UKIP l-ar putea forţa să acţioneze mai devreme, scrie BBC. 
"Scopul corect este ca Marea Britanie să aibă o nouă şansă de a decide în privinţa viitorului nostru în UE. Cred că mulţi dintre cetăţenii noştri îşi doresc acest lucru. Am semnat atâtea tratate, am transferat atâtea atribuţii de la Westminster la Bruxelles, iar acum a sosit timpul pentru o schimbare.", spune premierul Marii Britanii.

Într-o campanie electorală caracterizată de analişti ca fiind "anostă" în afara dezbaterilor televizate, Partidul Laburist a ieşit în evidenţă când a prezentat o tăbliţă din piatră, gravată cu principalele promisiuni. 

"Cele şase promisiuni ale Partidului Laburist formează baza planului nostru pentru oamenii care muncesc din greu. Aceste şase promisiuni sunt acum gravate în piatră. Sunt gravate în piatră pentru a simboliza faptul că nu vor fi abandonate după alegerile generale.", spune liderul Partidului Laburist.

Alegerile legislative din Marea Britanie vor avea loc pe 7 mai.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: EUROPA