Coronavirus - România: 449349 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Ofensiva pentru Mosul. Un milion de oameni, prinși în atacul decisiv împotriva ISIS

Monday, 17 October 2016, 08:10 Sursă: REALITATEA.NET

Asaltul pentru Mosul, dat de peshmerga (luptători kurzi) şi forţele guvernamentale irakiene, este susţinut de coaliţia antijihadistă condusă de Statele Unite.

Tiruri de artilerie s-au auzit la primele ore ale dimineții, urmate de avansul tancurilor. 4.000 până la 8.000 de luptători ISIS se află în oraș, în vreme ce agențiile de presă estimează că numărul trupelor aliate care participă la asalt se ridică la 25.000. 

Zeci de mii de luptători în asaltul masiv pentru eliberarea Mosulului. Cum va decurge operațiunea 

Secretarul general adjunct al Națiunilor Unite pentru probleme umanitare și ajutor de urgență, Stephen O'Brien, și-a exprimat "extrema preocupare pentru securitatea a circa 1,5 milion de persoane care trăiesc în Mosul și care ar putea fi afectate de operațiunile militare".

Potrivit lui, "familiile sunt expuse unui risc extrem de a fi supuse unui tir încrucișat sau chiar luate drept ținte de către lunetiști".

Premierul irakian a precizat că doar armata și poliția irakiană vor intra în Mosul, în timp ce numeroase alte forțe sunt desfășurate în vederea ofensivei, între care combatanți peshmerga kurzi și miliții sunnite și șiite.

"Forța care conduce operațiunile de eliberare este curajoasa armată irakiană împreună cu poliția națională și acestea sunt cele care vor intra în Mosul, nu alții", a declarat Abadi.

Operațiunea de recucerire a Mosulului a fost plănuită timp de luni bune. Ar putea dura câteva săptămâni sau chiar luni, în funcție de rezistența ISIS. 

Mosulul este ultimul bastion major al grupării jihadiste în Irak, care a preluat controlul în 2014. Din acest oraș a anunțat liderul ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi, înființarea Califatului.

Pierderea acestui oraş, apreciază unii oficiali, ar marca înfrângerea definitivă a Statului Islamic în Irak.

Anunțul lui Erdogan: Turcia intră în bătălia pentru Mosul

Rebeliune zdrobită de ISIS

Cu puțin timp înainte de debutul atacului, Statul Islamic a executat 58 de membri suspectați că au luat parte la o rebeliune descoperită săptămâna trecută, condusă de unul dntre comandanții grupării.

Locuitorii din Mosul au declarat că militanții implicați în rebeliune au fost executați prin înecare și îngropați într-o groapă comună la marginea orașului.

Scopul rebeliunii era de a submina apărarea Statului Islamic în Mosul în cursul bătăliei pentru eliberarea orașului.

Potrivit surselor Reuters, disidenții au fost arestați după ce unul dintre ei a fost prins cu un mesaj care menționa un transfer de arme. Ulterior, pe baza mărturisirilor acestuia, oficialii Statului Islamic au descoperit trei locuri în care erau ascunse arme ce ar fi urmat să fie folosite de participanții la rebeliune pentru a ajuta armata irakiană.

Rebeliunea, a observat un oficial anti-tero irakian, este un semn clar că Statul Islamic a început să piardă nu doar susținerea populației, dar și a propriilor membri.

surse: BBC News, Agerpres


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN