Coronavirus - România: 484550 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Previziuni sumbre. Economia României va scădea cu 5,2 % în 2020, iar șomajul va ajunge la 5,9%

Thursday, 05 November 2020, 18:09 Sursă: news.ro

Autor: Iulian Budusan

Economia României va scădea cu 5,2 % în 2020 şi va creşte cu aproximativ 3,3 % în 2021 şi cu 3,8% în 2022, în timp ce rata şomajului va urca cu 5,9% în acest an şi cu 6,2% anul viitor, iar inflaţia va creşte cu 2,5%, la fel şi în 2022, arată previziunile de toamnă pulicate joi de Comisia Europeană.

Se preconizează totodată că deficitul bugetar va creşte la aproximativ 10,3% din PIB în 2020, de la 4,3% în 2019. 

„Tendinţa expansivă preexistentă, determinată în mare parte de creşterile pensiilor, va fi consolidată de impactul crizei COVID-19. Cheltuielile cu pensiile pentru limita de vârstă urmează să crească considerabil, determinate de efectul pe întregul an al unei creşteri a pensiei de 15% din septembrie 2019 şi o creştere suplimentară de 40% din septembrie 2020. În plus, alocaţia pentru copii a fost dublată. Cheltuielile suplimentare datorate măsurilor legate de COVID-19, inclusiv schemele de sprijin pentru ocuparea forţei de muncă şi cheltuielile legate de sănătate, sunt proiectate la 1,3 puncte de bază din PIB, din care 0,4 puncte punctuale. finanţat prin transferuri UE. Veniturile fiscale vor fi afectate negativ de recesiune”, arată raportul.

Potrivit acestuia, un risc privind previziunile soldului general al guvernului este acela că majorarea pensiilor şi alocaţiilor pentru copii s-ar putea dovedi a fi mai moderate.

„Guvernul, în modificarea bugetului din august, a propus creşterea pensiilor cu 14% în loc de 40% din septembrie 2020 şi eşalonarea creşterii alocaţiilor pentru copii în timp. Cu toate acestea, parlamentul a respins această propunere. Această prognoză, în conformitate cu presupunerea standard de modificare a politicii, urmează votului parlamentar. În viitor, în absenţa unui buget pentru 2021, acesta încorporează majorările impuse de legea pensiilor în vigoare în prezent”, se mai arată în raport.

Potrivit estimărilor CE, deşi contracţia din 2020 pare mai puţin severă decât se aştepta iniţial, incertitudinea rămâne foarte mare, având în vedere evoluţia recentă a pandemiei, iar producţia reală nu este stabilită pentru a reveni la nivelurile dinaintea crizei înainte de sfârşitul anului 2022.

„Pandemia cauzată de noul coronavirus reprezintă un şoc enorm pentru economii, atât în UE, cât şi la nivel mondial, cu consecinţe foarte grave din punct de vedere socioeconomic. Se preconizează că economia României se va redresa de pe urma scăderii producţiei din prima jumătate a anului. Deşi contracţia înregistrată de economie în 2020 pare mai puţin gravă decât se estimase iniţial, incertitudinea rămâne foarte ridicată, având în vedere evoluţia recentă a pandemiei, iar producţia reală probabil că nu va reveni la nivelurile de dinainte criză până la sfârşitul anului 2022. Se estimează că deficitul bugetar va creşte semnificativ, deoarece efortul bugetar necesar pentru combaterea crizei se adaugă derapajelor fiscale din trecut”, precizează CE.

Impactul economic al pandemiei a variat foarte mult în UE şi aceeaşi variabilitate este valabilă şi în ceea ce priveşte perspectivele de redresare. Această neuniformitate reflectă răspândirea virusului, stricteţea măsurilor de sănătate publică adoptate pentru a-l ţine sub control, compoziţia sectorială a economiilor naţionale şi forţa răspunsurilor politice naţionale.

Pierderea locurilor de muncă şi creşterea şomajului au exercitat presiuni mari asupra mijloacelor de subzistenţă ale multor europeni. Măsurile de politică adoptate de statele membre, împreună cu iniţiativele la nivelul UE, au contribuit la atenuarea impactului pandemiei asupra pieţelor forţei de muncă. Datorită amplorii fără precedent a măsurilor luate, în special prin intermediul programelor de lucru pe termen scurt, creşterea ratei şomajului a fost atenuată în contextul scăderii activităţii economice. Se estimează că şomajul va continua să crească în 2021, deoarece statele membre elimină treptat măsurile de sprijin de urgenţă şi noi persoane intră pe piaţa forţei de muncă, însă ar trebui să se îmbunătăţească în 2022, pe măsură ce economia continuă să se redreseze.

Următoarea previziune a Comisiei Europene va fi o actualizare a previziunilor privind PIB-ul şi inflaţia din previziunile economice din iarna anului 2021, care urmează să fie prezentate în februarie 2021.

 


Vezi mai multe


Alte articole din: ECONOMIE
Alte articole din: ECONOMIE