Coronavirus - România: 209648 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Deficitul bugetar pe 2019 sare de la 4,4% la 4,6% din PIB

Monday, 27 January 2020, 07:28 Sursă: Realitatea.NET

Potrivit Realitatea Plus, va apărea  marți, în execuția bugetară pe anul 2019, care va fi publicată de MFP. Astfel, ultima estimare a deficitului, de la rectificarea bugetară era de 4,4. Se ajunge la 4,6 pentru că în luna decembrie s-a plătit datoria pentru  frații Micula și nu s-au încasat dividende de la societățile și companiile de stat. Vorbim de două miliarde de lei: 1,3 milirade din dividende, și 912 milioane de lei din banii plătiți către frații Micula, în urmă deciziei instanței.

Pentru că România a depășit cifră de 3% deficit UE va începe procedura de deficit execesiv. 
  
 Deficitul bugetar poate apărea că urmare a unor activităti economice neanticipate și se reflectă că procent din PIB. Acesta poate scădea în perioade de creștere economică, deoarece veniturile bugetului de stat cresc, dar în egală măsură poate crește datorită creșterii cheltuielilor guvernamentale cum ar fi cele cu asigurările sociale, a salariilor din aparatul administrtiv, cheltuielile cu șomajul și asistentă pentru persoane cu nevoi speciale, etc.

Guvernul poate contracara deficitul bugetar prin promovarea măsurilor de creștere economică, reducerea cheltuielilor guvernamentale și simplificarea regimurilor fiscale, determinând astfel condiții economice imbunătătite și un mediu de afaceri încrezător în politicile statului. 


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ECONOMIE
Alte articole din: ECONOMIE