Consiliul Fiscal, avertisment pentru Guvern. "Starea bugetului este încordată"

Thursday, 12 December 2019, 17:32 Sursă: Realitatea.net

Autor: Realitatea.NET

Starea bugetului public, așa cum sugerează nouă Strategie fiscal-bugetară, rămâne foarte încordată, având în vedere puținătatea resurselor publice în raport cu presiuni mari pe buget, inclusiv din perspectivă asumării aplicării unor active normative, precum aplicarea Legii Pensiilor potrivit calendarului în vigoare, arată Consiliul Fiscal.

"În opinia CF, continuarea eforturilor de consolidare fiscal-bugetară și a celor din sfera reformelor structurale este necesară nu doar din perspectiva respectării angajamentelor asumate de către România la nivel european, ci şi din cea a asigurării sustenabilităţii finanţelor publice pe termen mediu şi lung.

Starea  bugetului  public,  așa  cum  sugereazăși  noua  SFB,  rămâne  foarte încordatăavând în  vedere puținătatea resurselor publice în raport cu presiuni mari pe buget, inclusiv din perspectiva asumării aplicării unor active normative (aplicarea legii pensiilor potrivit calendarului în vigoare).

Politica  fiscal-bugetară este  dezirabil să poată gestiona riscuri şi situaţii neprevăzute fără a fi nevoită să opereze ajustări semnificative ale cheltuielilor şi veniturilor, cu efecte destabilizatoare din punct de vedere economic şi social, şi să respecte principiul echităţii intergeneraţionale. Acest  deziderat  este  cu  atât  mai relevant în condițiile unui mediu internațional marcat de mari incertitudini și multiple evoluții potrivnice", se arată în documentul Consiliului Fiscal.

Conform CF, nivelul veniturilor bugetare că procent în PIB este proiectat în SFB să crească în perioadă de referință de la un nivel de 31,76% din PIB în anul 2020, până la 32,05% din PIB în anul 2022 pe seamă evoluției moderate a veniturilor fiscale și a absorbției fondurilor europene post-aderare, acestea din urmă majorate substanțial în ultimul an acoperit de SFB.

Astfel, în timp ce ponderea în PIB a veniturilor fiscale (exclusiv contribuțiile sociale) evidențiază o ușoară diminuare de la 15,7% din PIB în 2020 la 15,5% din PIB la finalul orizontului de prognoză, nivelul proiectat al veniturilor din fonduri structurale rămâne la o valoare apropiată de 2,4% în intervalul 2020-2021, accelerând surprinzător la 2,8% din PIB în anul 2022. 

Contribuțiile de asigurări sociale se mențin în jurul valorii de 11% din PIB pe tot intervalul de prognoză. CF apreciază că, în principal, variațiile nominale proiectate ale celor mai importante categorii de venituri fiscale sunt aproximativ în linie cu cele ale bazelor macroeconomice relevante în primii doi ani acoperiți de Strategie.

Pe de altă parte, evaluarea veniturilor din TVA în anii 2021-2022 pare a indică o supra-estimare pentru primul an în raport cu bază macroeconomică aferentă (consumul populației exclusiv autoconsumul) și o inversare a acestei deviații în al doilea an. Estimarea veniturilor din accize este considerată optimistă, și nu ia în considerare recentă abrogare a supraaccizei pentru carburanți începând din 1 ianuarie 2020, precizează Consiliul Fiscal. 


Citeste totul despre:


Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri