Coronavirus - România: 18070 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Christine Lagarde avertizează: Datoriile contractate în criză de statele din zona euro nu vor fi şterse!

Thursday, 09 April 2020, 15:02 Sursă: Realitatea.NET

"Acest lucru mi se pare complet de neconceput. Nu este momentul oportun să punem o astfel de întrebare. Acum ne concentrăm pe menţinerea în funcţiune a economiei", a declarat Lagarde într-un interviu acordat postului de radio France Inter, citat de Agerpres.

În opinia preşedintelui BCE, va fi nevoie de mai mult timp pentru ca statele din zona euro să iasă din îndatorare. "Dacă imediat ce criza va trece şi creşterea va reveni ne vom apuca să înăsprim politicile bugetare şi să frânăm creşterea, vom recădea într-o capcană care trebuie evitată. În consecinţă, va trebui, progresiv, să procedăm la o rambursare a datoriilor şi să ne repunem pe o traiectorie mai stabilă şi mai propice pentru echilibrul finanţelor publice, dar nu trebuie să o facem într-o manieră brutală", a subliniat Lagarde.

Separat, guvernatorul Băncii centrale a Franţei, François Villeroy de Galhau, membru în Consiliul guvernatorilor BCE, a subliniat că este prea devreme să avanseze o cifră globală cu privire la costul bugetar al măsurilor adoptate pentru a proteja companiile şi salariaţii. "În funcţie de durată, nota de plată economică şi bugetară va fi mai mare sau mai mică", a spus de Galhau.

"15 zile de carantină costă 1,5 puncte din creşterea PIB-ului anual, iar în ceea ce priveşte deficitul, costul acestor măsuri destinate să protejeze companiile şi cetăţenii este de peste un punct din PIB suplimentar, adică 20 de miliarde de euro pentru fiecare 15 zile de carantină", a explicat guvernatorul Băncii Franţei.

"Într-o zi va trebui să rambursăm această datorie, va trebui să facem un efort bugetar cu cheltuieli mai selective, însă acest efort va fi ajutat de dobânzi care vor rămâne la un nivel scăzut şi de acţiunile BCE care furnizează astăzi lichidităţi pentru a permite plata acestor datori", a menționat François Villeroy de Galhau.

Organizația Internațională a Muncii (OIM) a avertizat zilele acestea că economia mondială se pregătește de un regres istoric, sub efectul pandemiei de coronavirus, care care poate afecta 1,25 de miliarde de oameni. 

Pe fondul declinului comerțului mondial, estimat la peste 30% pentru acest an, și cu închiderea multor sectoare de activitate, Franța și Germania, principalele motoare economice europene sunt cu un picior în prăpastie ca urmare a faptului că au intrat în recesiune. 

Cancelarul german, Angela Merkel, evaluează astăzi pandemia de COVID-19 cu miniștri care au responsabilități în combaterea crizei sanitare.


Vezi mai multe


Alte articole din: ECONOMIE
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ECONOMIE