Coronavirus - România: 430605 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Celebra revenire în „V” a economiei, propovăduită de Florin Cîțu, este contrazisă de datele oficiale de la INS

Thursday, 12 November 2020, 09:58 Sursă: ins

Autor: Iulian Budusan

Producţia industrială a României a scăzut cu peste 12%, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată, după primele nouă luni din 2020, faţă de acelaşi interval al anului anterior, conform datelor Institutului Naţional de Statistică, publicate joi.

În perioada analizată, pe segmentul seriei brute, scăderea a fost de 12,1%, aceasta fiind cauzată de procentele negative înregistrate în industria prelucrătoare (-13,4%), industria extractivă (-10,7%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-4,7%).

De asemenea, producţia industrială, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, s-a diminuat cu 12,8%, din ianuarie şi până la finele lunii septembrie, faţă de primele nouă luni din 2019, ca urmare a scăderilor din industria prelucrătoare (-13,9%), industria extractivă (-10,1%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-5,4%).

Potrivit sursei citate, în luna septembrie a acestui an, producţia industrială (serie brută) a fost mai mare faţă de luna precedentă cu 18,7%, datorită creşterilor înregistrate de industria prelucrătoare (+22,8%) şi industria extractivă (+10,0%).

Pe de altă parte, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 3%, la nivel comparativ.

Datele INS arată că în prima lună de toamnă din 2020 producţia industrială, ca serie ajustată, a crescut faţă de august, cu 1,5%, ca efect al majorărilor consemnate în industria extractivă (+7,7 %) şi industria prelucrătoare (+2%). În schimb, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 0,3%.

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a fost în coborâre cu 0,1%, în această marjă fiind consemnate scăderi în industria extractivă (-8,9%), în timp ce producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria prelucrătoare au crescut cu 0,7% şi, respectiv, cu 0,4%.

În aceeaşi perioadă analizată, producţia industrială (ca serie ajustată) a scăzut cu 2,8%, din cauza activităţilor raportate de cele trei sectoare industriale: industria extractivă (-9,3%), industria prelucrătoare (-2%), şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-0,1%). 


Vezi mai multe


Alte articole din: ECONOMIE
Alte articole din: ECONOMIE