Bătaie mare pe zăcămintele ExxonMobil din Marea Neagră

Monday, 06 January 2020, 18:12 Sursă: Realitatea.NET

Autor: Realitatea.NET

ExxonMobil a hotărât să vândă zăcămintele descoperite în Marea Neagră, iar doritorii se înghesuie. Lukoil și Compania naţională de petrol şi gaze naturale din Polonia par să fi rămas în cursa pentru zăcămintele americanilor.

Trei companii ar fi interesate de preluarea de la ExxonMobil a participației de 50% din proiectul Neptun de explorare și exploatare a gazelor din Marea Neagră, potrivit unor surse HotNews.ro.

Una dintre companii deja și-a anunțat public interesul, aceasta fiind Romgaz. Celelalte două nu au anunțat oficial, însă potrivit surselor HotNews.ro este vorba despre Compania naţională de petrol şi gaze naturale din Polonia, PGNiG, și OMV.  Romgaz ar urma să dețină 20% din proiect, compania din Polonia încă 20%, iar austriecii 10%. 

Reamintim că americanii de la Exxon ar intenționa să renunțe la participația sa de 50% la proiectul Neptun din Marea Neagră, alături de care se află și OMV Petrom, care deține tot 50%. Romgaz a anunțat deja că este în discuții pentru preluarea unei părți din participația Exxon. Potrivit surselor HotNews.ro, autoritățile guvernamentale nu sunt sigure că va avea loc până la urmă acest exit al Exxon, chiar dacă au început discuții pentru o eventuală vânzare a participației de 50%.

ExxonMobil discută cu compania rusă Lukoil despre vânzarea participației de 50% deținută de compania americană în proiectul Neptun Deep pentru exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale. Următorul pas în cadrul negocierilor este solicitarea accesului pentru Lukoil la camera de date (informațiile tehnice și financiare despre proiect).

Reprezentanții ExxonMobil România nu au răspuns la întrebările adresate de G4Media.ro până la publicarea articolului.

ExxonMobil a transmis în luna noiembrie mai multor companii o scrisoare oficială prin care le invită să depună oferte pentru participația de 50% din proiectul Neptun Deep pentru exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră. În proiectul din Marea Neagră, ExxonMobil deține 50% din acțiuni (restul fiind deținut de OMV Petrom) și este operator.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri