Vrei credite la costuri apropiate de cele de anul trecut? Trebuie să accepți condiții mai dure

Tuesday, 03 July 2018, 14:07 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Băncile mai degrabă umblă la condițiile de creditare decât să urce dobânda oferită la depozite după nivelul inflației. BNR constată o înăsprire a conditiior de imprumut în avans de plafnarea prin noi reglementări a gradului de îndatorare (la început de an încă nu ieșise public informația privind intențiile BNR, altfel în studiu de mai mult timp).

Practic, oferta de credite la inceput de an a fost la aceleași costuri dar cu condiții mai dure. ”În cazul împrumuturilor ipotecare, instituțiile de credit au înăsprit semnificativ, respectiv marginal costurile creditării altele decât dobânzile, respectiv ponderea maximă a serviciului datoriei lunare în venitul lunar. În primul trimestru din 2018, băncile au înăsprit marginal standardele de creditare în cazul împrumuturilor pentru achiziția de locuințe și terenuri și le-au menținut constante în cazul creditelor de consum acordate populației”, subliniază sondajul.

Pentru trimestrul următor, instituțiile de credit anticipează menținerea constantă a standardelor de creditare pentru ambele segmente de împrumuturi acordate sectorului populației.

În T1/2018, cererea de credite a crescut semnificativ pe segmentul împrumuturilor ipotecare acordate populației și a scăzut marginal în cazul creditelor de consum.

Mai mult, pe Realitatea FinanciarăAdaugă părerea ta
Alte articole din: ECONOMIE