Coronavirus - România: 440344 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Virgil Musta: Nu sunt paturi la ATI - 6 oameni au murit în 24 de ore în Timișoara. Toate locurile Covid-19 din spitale - ocupate

Monday, 09 November 2020, 23:29 Sursă: realitatea.net

Autor: Irina Chirtoc

”Suntem într-o situație dificilă, la Terapie Intensivă, deja de câteva zile, nu avem loc și pe secție. Avem cazuri foarte grave care, la un moment dat, există riscul ca în evoluția lor să se decompenseze și, neavând Terapie Intensivă, nu putem să îi punem pe ventilație mecanică. Așa ca îi ținem pe presiune ridicată de oxigen, dar, din păcate, nu este suficient.
S-a întâmplat ca în cursul zilei de ieri până astăzi dimineață să decedeze peste șase persoane, toate cu forme foarte grave, internate de clinică, atât în Secția de Boli Infecțioase, cât și Pneumofiziologie și care s-au decompensat și nu am avut soluție pentru ei”, a anunțat, luni, medicul. 

În contextul lipsei locurilor în spitale și din cauza faptului că din ce în ce mai mulți pacienți cu Covid-19 vin cu forme grave sau critice, salvarea vârstnicilor care au și alte boli ajunge să fie foarte dificlă. 

”Sunt oameni care sunt cu comorbidități importante, sunt oameni în vârstă, dar, din păcate, din cauza faptului că au facut boala, este foarte greu, la ora actuală, să îi salvăm. Dacă nu erau atât de multe cazuri de infecție care aduc totodată și cazuri foarte grave și cazuri de Terapie Intensivă, aveau o șansă.
Acest lucru se întâmpla în primăvară, când reușeam să salvăm foarte mulți oameni fiindcă încă mai aveam locuri în spitale. Astăzi, spitalul nostru nu mai are niciun loc, în spitalele suport, CFR și Centrul de Recuperare Cardiovasculară nu este niciun loc. Suntem într-o situație dificilă. Mâine este vorba să se deschidă ASCAR-ul, mai primim câteva locuri și acolo, dar e foarte probabil să se umple repede, după care, nu știu..”, a adăugat medicul epidemiolog.

Șeful Secției de Boli infecțioase de la Spitalul ”Victor Babeș” din Timișoara a mai atras atenția că în unele cazuri boala evoluează atât de rapid încât nu mai este timp ca pacienții respectivi să fie transferați la spitale din alte orașe. 

”Există un program pentru cei care sunt pe Terapie Intensivă, acestea sunt cazuri care vin cu forme foarte severe și care sunt tratați pe Secție, dar există riscul ca, la un moment dat, să intervină ceva în evoluția bolii și să decompenseze rapid.

Nu există timp acolo de stat și așteptat ca să vedem unde putem să îl trimitem într-o altă secție din țară. Toți au fost cu comorbidități, în vârstă peste 70 de ani, peste 60 de ani, chiar și cu peste 80 de ani, cu comorbidități importante, boală cardiovasculară, neoplazie, diabet și parte dintre ei au fost cu obezitate”, a mai spus Musta.

Prefectul județului Timiș, Liliana Oneț, a anunțat că paturile de la ATI vor fi suplimentate cu 70 de marți, prin deschiderea clinicilor Ascar și Medicina Muncii, aparținând Spitalului Municipal Timișoara. 30 de paturi sunt conectate la oxigen pe bază de concentratoare, iar 40 sunt conectate la rețeaua de oxigen a clinicilor, informează ziare.com

De la debutul epidemiei, în Timiș au fost raportate 12.685 de infectări. Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori, a ajuns la 6,25.

 

 

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL