Coronavirus - România: 182854 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

VIDEO Silviu Predoiu, generalul care-l manevrează pe Victor Ponta, interese obscure în politică

Saturday, 10 October 2020, 16:42 Sursă: Realitatea Plus

Silviu Predoiu a fost înscăunat în Serviciul de Informații Externe în 1990 și a lucrat ca ofițer operativ vreme de trei ani. În perioada 1993-1997, a fost detașat la Ambasada României din Lagos, Nigeria. Din 2000, a început ascensiunea sa în cadrul SIE, iar din 2005 a ajuns adjunct al SIE. În prezent, Silviu Predoiu este general cu patru stele, îl consiliază pe Victor Ponta și îi și finanțează partidul.

"Toată lumea știa că e apropiat de Victor Ponta. Daca aveam în lege așa ceva (ca un fost șef de servicii să finanțeze partide politice - N.R.), a doua zi era condamnat, era la procurori. Ori atât timp cât legea permite, se apucă omul să facă business, sa facă politică," a comentat Florian Bichir, istoric și conferențiar de la Universitatea de Apărare.

De unde vin acești bani? De-a lungul timpului, au apărut informații cu privire la grupările în care este implicat Silviu Predoiu, grupări care au ca scop obținerea de bani din afaceri aflate la limita legii în afara țării. Multe dintre acestea au legătură cu Africa, acolo unde Silviu Predoiu a fost detașat pe vremea când era ofițer operativ.

"Cei care vin să facă consultanță, întotdeauna vin să o facă și pentru interese de natura economică și pentru a ajunge la BANUL public din țara unde a dat consultanță cuiva să ajungă la putere," a explicat omul de afaceri Dorin Iacob. 

Pe acest model sunt deja celebre afacerile lui Ovidiu Tender și Frank Timiș pe continentul african. Însă și alți români, apropiați ai serviciilor, decid soarta unor cantități imense de diamante și metale prețioase extrase din cele mai sărace zone ale globului.

În același timp, serviciile externe române au legătură și cu Rusia. Nu de puține ori, diamantele din Sierra Leone, teritoriu controlat de oameni de afaceri ruși, au fost folosite ca paravan pentru a scoate, aproape insesizabil, sume extrem de mari de bani fie din țara noastră, fie din paradisuri fiscale.

"SIE lucrează în străinătate, cu străini (...) ei se regasesc in zona ambasadelor României in diferite locuri din lume, chiar Predoiu a avut un asemenea post tocmai în Africa," a mai precizat Iacob.

Concret, alături de mai mulți locotenenți care au lucrat în Serviciul de Informații Externe al României, Silviu Predoiu ar fi oferit sprijin financiar dar și logistic regimului Djotodia din Republica Centrafricană.

"Astfel de consultanți, fie români, fie străini, există, se pun la dispozitia liderilor politici, partidelor, dar tuturor poartidelor, deci este o distribuție, să spunem, corectă", a explicat Dorin Iacob.

De-a lungul timpului, foarte mulți oameni influenți, afaceriști sau apropiați ai serviciilor, și-au îndreptat atenția spre exploatarea zonelor din lumea a treia pentru profituri colosale. Îngrijorător este că grupările de băieți deștepți sunt bănuite că înlocuiesc guverne după bunul plac, fără să țină cont de pierderea de vieți omenești în luptele sângeroase de stradă. (nou) Exploatarea resurselor minerale din Africa ține trează atenția întregii lumi având în vedere că, de cele mai multe ori, minele de aur sau diamante sunt în unele dintre cele mai sărace zone ale globului. 

 Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL