Coronavirus - România: 18791 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

VIDEO Boris Johnson: Am fost în alertă de COVID grad 4. Marea Britanie prelungește carantina/Bilanțul deceselor a trecut de 31.850

Sunday, 10 May 2020, 23:27 Sursă: realitatea.net

 

Marea Britanie prelungește carantina cel puțin până la 1 iunie. Anunțul a fost făcut duminică seară de premierul Boris Johnson care a prezentat un plan gradual de relaxare a restricțiilor.

„Se împlinesc două luni de restricții și inactivitate și datorită sacrificiilor dvs. am reusit sa protejam mii de vieti. (...) Deşi am făcut progrese în satisfacerea a cel puţin unele dintre condiţiile cerute de mine, nu le-am îndeplinit pe toate. Astfel, pur şi simplu nu este momentul să încheiem izolarea în această săptămână”, a declarat Boris Johnson.

Prim-ministrul britanic a mai declarat că speră ca de la 1 iunie să se poată redeschide progresiv magazinele şi şcolile primare.

El a mai anunţat că doreşte să instituie în curând "o carantină pentru persoanele care intră în ţară cu avionul".

De luni, a spus premierul britanic, cei care nu pot lucra de acasă vor fi încurajaţi activ să meargă la serviciu, iar de miercuri oamenii vor putea să facă sport oricât doresc în aer liber, cu condiţia să respecte regulile de distanţare.

"Puteţi sta la soare în parcul dumneavoastră local, puteţi conduce în alte destinaţii, puteţi chiar să faceţi sport, cu condiţia să fie cu membrii propriei gospodării", a mai precizat Johnson.

„Avem o cale, avem un plan şi toţi cei din guvern au presiunea şi provocarea de a salva vieţi, de a readuce normalitatea în vieţile oamenilor şi a readuce libertăţile de care avem nevoie. Dar până la urmă este un plan pe care toată lumea trebuie să îl facă să fie eficient. Vom învinge împreună această boală. Vom redeveni sănătoşi. Şi deşi Marea Britanie va fi schimbată de această experienţă, cred că putem fi mai puternici şi mai buni decât înainte. Mai rezistenţi, mai inovatori, mai dinamici economic, dar şi mai generoşi. Însă deocamdată trebuie să rămânem vigilenţi, să controlăm virusul şi să salvăm vieţi”, a mai spus premierul britanic.

Marea Britanie este cea mai afectată țară din Europa de epidemia de coronavirus, înaintea Italiei. Până duminică seară se înregistrasera 219.183 de cazuri confirmate cu COVID-19, Marea Britanie urcând pe al treilea loc în lume după SUA, cu peste 1,36 de milioane de cazuri, si Spania, cu peste 264.000 de cazuri. Bilanțul deceselor a crescut la 31.855 duminică seară, numărul mare de morți din cauza infectării urcând Regatul Unit pe al doilea loc în lume, după SUA, cu peste 80.500 de morți. fiind pe al doilea loc în lume la nu, în timp ce in Irlanda de Nord bilanțul ajunsese la 1.458, potrivit BBC.

Marea Britanie va lansa un sistem de alertă COVID în cinci trepte care va clasifica nivelul de ameninţare reprezentat de noul coronavirus, a anunțat Boris Johnson.

Noul sistem de alertă va servi pentru impunerea masurilor potrivite de distantare sociala. 

El a spus că nivelul al 5-lea este "cel mai grav" iar nivelul unu înseamnă că maladia COVID-19 "nu mai este prezentă" în ţară.

Johnson a afirmat că Marea Britanie a fost la nivelul al 4-lea în timpul perioadei de izolare şi că acum ar putea începe gradual să scadă până la nivelul al 3-lea, ceea ce înseamnă că unele părţi ale vieţii publice se pot redeschide.

Prim-ministrul a precizat că nivelul sistemului de alertă va fi determinat în primul rând de rata de infectare şi de numărul total al cazurilor confirmate de coronavirus.

"Nivelul alertei COVID ne va spune cât de rezistenți și răbdători trebuie să fim în măsurile noastre de distanţare socială - cu cât mai scăzut este nivelul, cu atât mai puţine vor fi măsurile. Cu cât mai ridicat nivelul, cu atât mai răbdători şi mai stricţi va trebui să fim", a explicat Johnson.

Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL