Coronavirus - România: 449349 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Victor Ponta, relații cu un oligarh controversat! Totul despre relația lui Ponta cu omul de afaceri moldovean Vladimir Plahotniuc

Wednesday, 04 November 2020, 18:30 Sursă: Realitatea.NET

,,Salutări din partea tuturor celor din PSD. Trebuie să creaţi o Moldovă pentru cetăţeni, pentru cei care se află în ţară sau peste hotare. Vreau să îl felicit pe domnul Vlad Plahotniuc şi să-i urez succes pentru tot ceea ce va face. Vreau să vă urez succes”, declara Victor Ponta la Congresul al VIII-lea al PD, desfășurat în 2016, atunci când Plahotniuc a devenit noul președinte al Partidului Democrat.

Deseori, Plahotniuc a depus mari eforturi de a se promova drept filantrop şi abia apoi om de afaceri şi politician. Iar la una dintre întrevederile cu fostul premier Victor Ponta, pe atunci încă în funcție, a adoptat aceeași strategie. Potrivit fotografiilor postate de Plahotniuc pe Facebook, întâlnirea cu Ponta a avut loc la Fundaţia Edelweiss, înfiinţată de Plahotniuc „în scopul creării unor oportunităţi echitabile pentru oamenii talentaţi şi dezavantajaţi din Republica Moldova“, potrivit site-ului fundaţiei.

„Un subiect aparte l-a constituit proiectul social «Renaşte Moldova», prin care ne dorim să modernizăm integral Institutul Mamei şi Copilului. Premierul Ponta m-a asigurat că ne vom putea baza şi anul acesta pe ajutorul acordat de România, inclusiv pentru extinderea modernizărilor la această maternitate," scria atunci Plahotniuc pe pagina de socializare. A două zi, premierul Ponta a anunţat, la Chişinău, că România va acorda Republicii Moldova un ajutor nerambursabil de 100 de milioane euro.

Ponta nu s-a sfiit să apară în compania lui Plahotniuc nici după ce asupra lui au început să planeze suspiciuni că s-ar afla printre principalii beneficiari ai fraudei bancare din Republica Moldova. Este vorba despre un miliard de dolari, dispărut din trei bănci moldoveneşti, în noiembrie 2014. Referindu-se la una dintre întâlniri, presa a scris că unul dintre motivele discuției dintre cei doi ar fi acela că premierul României încerca să-i spele imaginea oligarhului de peste Prut.

Ponta a reprezentat partidul care l-a promovat pe Plahotniuc în fruntea „Petrom Moldova”. În plus, între PSD şi PDM a existat un parteneriat pentru alegerile prezidenţiale din România şi cele parlamentare din Republica Moldova.

Jurnaliștii punctau la acea vreme că Plahotniuc, prin întâlnirea sa cu Ponta, a dorit să trimită un semnal. Dar nu atât alegătorilor, cât persoanelor şi instituţiilor, arătându-le că, în ciuda dificultăţilor din ultimul timp, rămâne în picioare. Astfel, Ponta, cu voie sau fără voie, l-a ajutat pe Plahotniuc să dea de înţeles cui trebuie că situația nu-i scapă de sub control.

Iar acuzațiile despre legătura lor strânsă nu au întârziat să apară. Omul de afaceri și fostul arbitru Adrian Porumboiu a lansat acuzații grave potrivit cărora Vladimir Plahotniuc l-ar fi deposedat ilegal de afaceri în domeniul agricol cu ajutorul fostului premier român, Victor Ponta, care tocmai își lansase un nou partid. „Se intitulează Pro-România. De fapt ar trebui să se intituleze Pro-Plahotniuc. Politicul distruge România. Au pătruns în toate sferele societății”, a declarat Adrian Porumboiu.

Într-o altă intervenție, în calitate de președinte al partidului Pro România, Victor Ponta, a sărit în ajutorul oligarhului Vladimir Plahotniuc, susținând proiectul acestuia de organizare a alegerilor anticipate, deși Uniunea Europeană susținuse Guvernul Maia Sandu.

Iar relațiile pare că nu s-au răcit nici acum. Victor Ponta s-a întâlnit chiar luna trecută cu Andrian Candu, finul oligarhului moldovean Vlad Plahotniuc, pentru a aprofunda legăturile între partidul său și Pro Moldova, formațiunea condusă de Candu. 


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL