Coronavirus - România: 55241 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Vicepreşedintele ANI şi ceilalţi doi candidaţi, respinşi de la concursul pentru şefia instituţiei

Thursday, 27 August 2015, 18:25 Sursă: REALITATEA.NET

Bogdan Stan, Petre Claudiu Platon şi Ion Ionel Gârleşteanu au fost respinşi pentru că nu au obţinut minim 70 de puncte la fiecare dintre cele patru subiecte ale probei scrise a concursului pentru funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), susţinută în 24 august, scrie Mediafax.

Potrivit unui anunţ al Consiliului Naţional de Integritate, de joi, cei trei candidaţi pot depune contestaţii până luni, 31 august, între orele 09.00- 16.30, la sediul ANI.

În situaţia în care, în urma contestaţiilor, unii candidaţi vor fi declaraţi admişi la proba scrisă, interviul se va desfăşura pe 11 septembrie. În cadrul interviului, candidaţii trebuie să prezinte planul de management pe termen scurt şi mediu privind organizarea şi funcţionarea ANI.

Bogdan Stan, Petre Claudiu Platon şi Ionel-Ion Gârleşteanu şi-au depus dosarele pentru funcţia de preşedinte al ANI, postul fiind liber după ce Horia Georgescu a demisionat, în martie, fiind acuzat de procurorii DNA în dosarul despăgubirilor ilegale de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor.

Membrii Consiliului Naţional de Integritate au verificat, în 23 iulie, dosarele candidaţilor şi au constatat că aceştia îndeplinesc condiţiile, toate cele trei candidaturi fiind admise pentru participarea la concursul de ocupare a funcţiei de preşedinte al ANI.

Cei trei candidaţi au susţinut pe 24 august, de la ora 12.00, la sediul ANI, proba scrisă a concursului.

Bogdan Stan (34 de ani) este vicepreşedinte al ANI şi conduce interimar instituţia, după demisia din martie a lui Horia Georgescu. Conform CV-ului său, lucrează în cadrul ANI din 2007, unde a ocupat, pe rând, funcţiile de consilier personal Cabinet Preşedinte, inspector de integritate, şef serviciu, director, iar din aprilie 2012 este vicepreşedinte. Bogdan Stan a absolvit, în 2005, Facultatea de Drept din cadrul Universităţii "Titu Maiorescu" din Bucureşti, iar în anul 2010 a făcut un curs postuniversitar de securitate naţională la Academia de Informaţii a Serviciului Român de Informaţii.

Petre Claudiu Platon (38 de ani) este manager public în cadrul Ministerului Dezvoltării. A lucrat în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor şi a fost consilier juridic la Consiliul Judeţean Sălaj. Petre Claudiu Platon a absolvit, în 2000, Facultatea de Drept din cadrul Universităţii de Vest "Vasile Goldiş" din Arad, iar în 2009 un curs postuniversitar în domeniul securităţii naţionale la Academia Naţională de Informaţii.

Ion Ionel Gârleşteanu (67 de ani) a mai candidat la şefia ANI şi în anul 2012, concursul fiind câştigat atunci de Horia Georgescu. Gârleşteanu a absolvit, în 1972, Facultatea de Ştiinţe Economice a Universităţii din Craiova. Este lector la Universitatea din Craiova.

Consiliul Naţional de Integritate a anunţat, pe 30 iunie, începerea procedurii de selecţie a preşedintelui Agenţiei Naţionale de Integritate.

"Procedura de selecţie constă în parcurgerea etapelor prevăzute de Legea nr. 144/2007, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi de Regulamentul de desfăşurare a concursului sau examenului pentru ocuparea funcţiilor de preşedinte şi/sau vicepreşedinte ai Agenţiei Naţionale de Integritate, adoptat prin Hotărârea nr. 2/2007 a Consiliului Naţional de Integritate, cu modificările şi completările ulterioare", a arătat CNI, organism aflat sub controlul Senatului.

Mandatul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Integritate este de patru ani, iar funcţia este incompatibilă cu orice funcţie publică sau privată, cu excepţia celor din învăţământul superior.

Preşedintele ANI are rang de secretar de stat, este desemnat prin concurs organizat de CNI şi numit în funcţie de către Senat.

Agenţia Naţională de Integritate a fost condusă de Horia Georgescu începând din aprilie 2012 şi până în luna martie a acestui an, acum fiind condusă interimar de vicepreşedintele Bogdan Stan.

În 23 martie, Horia Georgescu a demisionat de la conducerea ANI, după ce a fost reţinut de procurorii DNA în dosarul în care este acuzat că, alături de alţi foşti membri ai comisiei pentru stabilirea despăgubirilor de la ANRP, a aprobat despăgubiri pentru imobile supraevaluate cu aproximativ 75 de milioane de euro.

În 4 mai, plenul Senatului a votat un proiect de hotărâre prin care Horia Georgescu a fost eliberat din funcţia de preşedinte al ANI, în urma demisiei şi după ce acesta a fost trimis în judecată în dosarul despăgubirilor ilegale.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL