Veste PROASTĂ pentru şoferi. Polițiștii verifică STAREA TEHNICĂ a mașinii tale

Tuesday, 30 December 2014, 15:07, Sursă: REALITATEA.NET

Acțiune în forță a Poliţiei Rutiere care încearcă să prevină accidentele rutiere produse pe fondul defecţiunilor tehnice ale autovehiculelor. Au fost reținute 37 de permise de conducere și au fost aplicate 818 sancţiuni contravenţionale.

Adaugă părerea ta

În ultima săptămână, au fost constatate 77 de infracţiuni, au fost aplicate 4162 de sancţiuni contravenţionale şi au fost indisponibilizate 9 autovehicule, a căror stare tehnică de funcţionare punea în pericol siguranţa celorlalţi participanţi la trafic.

În perioada 22 – 28 decembrie a.c., sub coordonarea de specialitate a Direcţiei Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, 1.102 poliţişti de la rutieră, împreună cu 111 inspectori din cadrul Registrului Auto Român, au acţionat în trafic, pentru verificarea stării tehnice a autovehiculelor.

Activităţile au vizat depistarea, identificarea şi tragerea la răspundere a celor care încalcă prevederile legale la regimul circulaţiei.

În cadrul acţiunilor, echipele mixte au controlat starea tehnică a autovehiculelor, urmărind dacă acestea îndeplinesc condiţiile tehnice pentru a putea circula pe drumurile publice.

Echipele de control au verificat, în special, buna funcţionare a mecanismului de frânare şi a sistemului de direcţie, a instalaţiei de iluminare/semnalizare, precum şi a reglajului acesteia, legalitatea montării şi utilizării luminilor de altă culoare sau intensitate, a dispozitivelor ori accesoriilor de avertizare, altele decât cele omologate.

De asemenea, poliţiştii au verificat autenticitatea seriilor de identificare a vehiculelor, concordanţa datelor înscrise în certificatul de înmatriculare cu caracteristicile tehnice, deţinerea inspecţiei tehnice periodice şi valabilitatea acesteia, precum şi utilizarea anvelopelor de iarnă şi uzura acestora.

În cadrul activităţilor, au fost verificate 9.402 autovehicule, dintre care 2.283 de marfă, cu masa totală maximă autorizată mai mică de 3,5 tone, 6.021 de autovehicule cu o capacitate mai mică de 8+1 persoane şi 1.098 de autovehicule, folosite în regim de taxi.

În urma controalelor asupra autovehiculelor de marfă, au fost constatate 10 infracţiuni, dintre care 9 la regimul circulaţiei rutiere.

Au fost aplicate 828 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 818 la O.U.G. 195/2002, privind circulaţia pe drumurile publice, respectiv 4 pentru defecţiuni la sistemul de frânare, 116 pentru defecţiuni la sistemul de iluminare, 7 pentru emitere de noxe peste limita legală, 18 pentru neefectuarea inspecţiei tehnice periodice şi 2 pentru lipsa anvelopelor de iarnă, precum şi 10 pentru abateri prevăzute de alte acte normative, dintre care 4 pentru lipsa asigurării obligatorii.

Tot în urma acestor controale, au fost reţinute 37 de permise de conducere, au fost retrase 53 de certificate de înmatriculare, dintre care 17 pentru neefectuarea inspecţiei tehnice periodice şi 36 pentru defecţiuni tehnice.

Ca urmare a verificărilor asupra autovehiculelor cu o capacitate mai mică de 8 + 1 persoane, poliţiştii au constatat 67 de infracţiuni, dintre care 52 la regimul circulaţiei rutiere şi au aplicat 3.334 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 3.290 pentru abateri prevăzute de O.U.G. 195/2002, privind circulaţia pe drumurile publice.

Dintre sancţiunile aplicate, 3 au fost pentru defecţiuni la sistemul de frânare, 3 pentru defecţiuni la direcţie, 244 pentru defecţiuni la sistemul de iluminare, 10 pentru emitere de noxe peste limita legală, 62 pentru neefectuarea inspecţiei tehnice periodice şi 8 pentru lipsa anvelopelor de iarnă, precum şi 4 pentru abateri prevăzute de alte acte normative, dintre care 23 pentru lipsa asigurării obligatorii.

De asemenea, poliţiştii au reţinut 274 de permise de conducere, au retras 148 de certificate de înmatriculare, au imobilizat 9 autovehicule şi a fost suspendat dreptul de utilizare pentru 2 autovehicule.

Verificările autovehiculelor folosite pentru activităţi de taximetrie au condus la aplicarea a 318 sancţiuni contravenţionale.

Dintre acestea, 253 au fost aplicate la O.U.G.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, respectiv 37 pentru defecţiuni la sistemul de iluminare, una pentru emitere de noxe peste limita legală şi 8 pentru neefectuarea inspecţiei tehnice periodice, 59 la Legea 38/2003, privind activitatea de taximetrie şi şase la alte acte normative.

Tot în urma verificărilor efectuate asupra conducătorilor de taximetre, au fost reţinute patru permise de conducere şi au fost retrase 15 certificate de înmatriculare auto.

●●●

Poliţia Română atrage atenţia asupra importanţei verificării periodice a stării tehnice a autovehiculelor, în special asupra bunei funcţionări a mecanismului de frânare, a sistemului de direcţie, a instalaţiei de iluminare/semnalizare, pentru o deplină siguranţă în timpul călătoriilor pe drumurile publice.