Coronavirus - România: 30789 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Veste surprinzătoare pentru românii care dețin acest tip de mașină. Poți cere despăgubiri

Friday, 25 September 2015, 13:18 Sursă: REALITATEA.NET

Clientul român posesor de Volkswagen poate cere despăgubiri în instanţă producătorului, dar va fi foarte greu de dovedit dacă autorităţile române nu se grăbesc să finalizeze ancheta locală, a declarat vineri Mihai Titichi, jurist în cadrul Centrului European al Consumatorului România (ECC-România).

Mihai Titichi a menţionat că în România sunt înregistrate 700.000 de autovehicule Volkswagen însă a menţionat că nu are date referitoare la existenţa unor modele cu probleme.

"În România, un client poate cere despăgubiri în instanţă dar va fi foarte greu. Trebuie să dovedească prejudiciul, culpa producătorului şi legătura de cauzalitate între culpă şi prejudiciu. În schimb, dacă autorităţile naţionale fac controale şi descoperă că s-au încălcat normele privind emisiile de carbon, atunci pe baza acestor date consumatorul poate da în judecată producătorul. Dacă maşina este în garanţie, clientul poate merge împotriva dealer-ului, dacă nu mai este în garanţie, direct la producător", a explicat Titichi.

Potrivit reprezentantului ECC România, în acest an în Italia, Asociaţia Consumatorilor a demarat un proces colectiv împotriva Volkswagen şi Fiat după ce s-a constatat că la unele modele consumul de carburant era mai mare decât în fişa tehnică.

"Legat de ideea cu procesele colective, în anul 2014 una dintre asociaţiile mari de consumatori din Europa, respectiv Altroconsumo - Asociaţia Consumatorilor Italieni, a făcut un test pe două modele de maşini, Volkswagen şi Fiat. Testele au avut în vedere nu emisiile de carbon ci consumul de carburant. În urma controalelor, la Volkswagen s-a descoperit un consum cu 50% mai mare faţă de ceea ce era trecut în publicitate iar la Fiat consumul era cu 20% mai mare. La un calcul pe care aceştia l-au făcut, la un număr mediu de 16.000 de kilometri pe an, s-a ajuns la un cost suplimentar de carburant de 500 de euro la Volkswagen şi de aproximativ 200 de euro la Fiat. Ideea este că nu au lăsat lucrurile aşa, au făcut un raport pe care l-au trimis Comisiei Europene. Anul acesta, cei de la Altroconsumo au iniţiat, în Italia, un 'class action' împotriva celor două companii prin care au cerut să li se înapoieze posesorilor de Volkswagen şi Fiat diferenţa de bani", a subliniat juristul ECC România, citat de Agerpres.

Acesta a adăugat că, din păcate, legislaţia românească nu permite acţiuni de tipul class action, cum s-a întâmplat în Italia.

Comisia Europeană a solicitat, joi, tuturor celor 28 de state comunitare să demareze propriile lor investigaţii la nivel naţional cu privire la autoturismele Diesel produse de Volkswagen pentru a putea stabili dacă şi cât de multe vehicule certificate în UE au fost echipate cu sisteme care încalcă reglementările Uniunii Europene (sisteme electronice speciale pentru evitarea standardelor referitoare la poluare - n. r.).

Cel mai mare producător auto la nivel mondial, Volkswagen, este acuzat că ar fi manipulat rezultatele testelor autorităţilor SUA legate de emisiile vehiculelor comercializate de grupul german prin instalarea unui software care permitea maşinilor să îndeplinească standardele referitoare la poluare în timpul testelor, dar nu şi în timpul operaţiunilor normale. Din acest motiv, nivelul poluării era mai ridicat, susţine Agenţia pentru Protecţia Mediului din SUA (EPA).

Reprezentanţii VW au recunoscut că au falsificat datele la testele din SUA privind emisiile vehiculelor şi au anunţat că 11 milioane de vehicule diesel vândute în întreaga lume au fost echipate cu sisteme electronice speciale, pentru evitarea standardelor referitoare la poluare. Numai în SUA, amenzile totale ar putea ajunge la 18 miliarde de dolari (16 miliarde de euro) sau 30.000 de dolari per vehicul. Reparaţiile vor fi efectuate de VW, ceea ce va majora costurile companiei. Sunt vizate modelele produse în ultimii şapte ani, inclusiv Jetta, Beetle, Golf, Passat şi Audi A3.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL