Veste bună pentru românii cu credite în franci elveţieni

Tuesday, 04 August 2015, 08:16 Sursă: REALITATEA.NET

Proiectul de lege pentru conversia creditelor imobiliare din valută în lei, iniţiat pe vremea când ministru al Finanţelor era Darius Vâlcov, prevede un discount de 15% şi un plafon de garantare din partea statului de 1 miliard de lei. Însă, după întâlnirea de săptămâna trecută cu actualul ministru, Eugen Teodorovici, debitorii propun modificări ale respectivului proiect. Printre altele, cer un discount din partea băncilor de 25% din valoarea în lei după conversia împrumutului, garantarea de către stat cu trei miliarde de lei şi aplicarea reducerii pentru atât pentru creditele imobiliare, cât şi pentru cele ipotecare sau de nevoi personale.

"Am cerut să se aplice şi creditelor care au externalizate nu doar celor care au rămas în portofoliile băncilor având în vedere că nu e nicio vină a consumatorului. S-a făcut fătă acceptul şi în unele cazuri fără notificarea consumatorilor", a afirmat Alin Iacob, Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare.

Dacă ministrul Teodorovici va fi de acord cu modificările, proiectul va fi trimis la Banca Naţională, apoi la bănci, iar mai apoi, va intra in dezbatere publică pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.

Peste 70.000 de români au credite în franci elveţieni, iar după ce cursul francului a sărit pragul de 4 lei la începutul anului, ratele lunare li s-au dublat sau chiar triplat. Nici cei cu împrumuturi în euro nu o duc mai bine.

Dacă în 2005 un euro era 3,62 lei, în prezent e cotat la 4,47 lei.

Potrivit ministrului Finanţelor Publice, proiectul de lege privind conversia creditelor va ajunge în Parlament la toamnă.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: ECONOMIE