Coronavirus - România: 55241 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

USR şi PNL au depus o moţiune simplă împotriva ministrului Educaţiei

Monday, 07 May 2018, 21:40 Sursă: REALITATEA.NET

Motiunea simplă a fost depusă ca urmare a deciziei ministrului "de a tăia drastic din locurile de admitere ale celor mai vechi şi prestigioase universităţi", solicitând demisia ministrului pe motiv că "a eşuat în misiunea sa".

Cei 36 de senatori care au semnat moţiunea consideră că ministrul Educaţiei a procedat astfel deoarece "apără interesele unor abonaţi ai puterii şi nu interesele educaţiei naţionale", potrivit unui comunicat al USR.

În textul moţiunii se arată că "învăţământul superior este creuzetul de formare a elitelor unei naţiuni şi trebuie să fie autonom şi liber de interese de partid, finanţat pe bază de performanţă şi merit, nu pe criterii de obedienţă politică. Ministerul Educaţiei trebuie să facă politici publice în interes general, nu să împartă locuri preferenţial ori să pedepsească şi să premieze universităţile după criterii politice. Universităţile trebuie să fie independente, să producă cercetări, idei şi cunoaştere pentru societate libere de constrângeri şi servituţi politice".

În acelaşi document senatorii USR şi PNL afirmă că, faţă de anul anterior, Universităţii Bucureşti i se suprimă 60 de locuri la licenţă, 335 de locuri la master şi 56 de locuri la doctorat. În schimb, Universitatea 'Aurel Vlaicu' din Arad, încadrată de ARACIS la încredere limitată atât în 2013, cât şi 2015, primeşte cu 30 locuri mai mult ca anul trecut.

"În total, celor patru universităţi din Consorţiul "Universitaria", cele mai vechi şi probabil cele mai performante din ţară, care nu au semnat scrisoarea de susţinere pentru ministrul Popa, li se suprimă aproximativ 1.000 de locuri la cele trei cicluri de studii", se arată în comunicat.

"În acelaşi timp, beneficiază de locuri în plus universităţi regionale, înfiinţate după 1989, cu un prestigiu, o atractivitate pentru studenţi şi nişte performanţe ştiinţifice mai slabe, dar care au iniţiat şi semnat lista de susţinere a ministrului Popa, unele dintre ele cu rectori înscrişi în PSD-ALDE, inclusiv universităţile din care provin ministrul, secretarul de stat şi preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor, adică cei care au împărţit locurile", se mai afirmă în moţiune.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL