Ungaria nu mai vrea să dea despăgubiri deținuților pentru condițiile din închisori

Thursday, 16 January 2020, 11:00 Sursă: Agerpres

Autor: Realitatea.NET

Ungaria a anunțat că nu le va mai plăti deţinuţilor despăgubiri decise de instanţe, inclusiv de CEDO, pe motivul condiţiilor necorespunzătoare din închisori.

 

„Statul ungar a sistat plata compensaţiilor acordate delincvenţilor deţinuţi în închisori'', a anunţat Bence Tuzson, secretar de stat la cabinetul premierului Viktor Orban, citat de Agerpres.

Acordarea unor astfel de compensaţii este decisă prin verdicte ale Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) ori ale instanţelor ungare.

Oficialul ungar a estimat la circa 12.000 numărul cazurilor de acest fel în ţara sa.

„Este binecunoscut că astfel de cazuri pot fi câştigate pe bandă rulantă'', a subliniat el, adăugând că avocaţii şi ONG-urile au reuşit să-şi creeze un „model de afaceri'” cu ajutorul unor asemenea dosare.  

Guvernul de la Budapesta doreşte să pună stop acestor practici şi să iniţieze o discuţie cu Consiliul Europei şi cu Parlamentul European, estimând că nu este normal ca infractorii condamnaţi să primească despăgubiri doar pe motivul condiţiilor inadecvate din penitenciare.

Acesta poate fi însă un nou posibil subiect de dispută între Budapesta şi Bruxelles, după criticile instituţiilor europene la adresa Ungariei privind situaţia statului de drept, dar şi măsurile împotriva migraţiei.

 În 2018, Parlamentul European a votat în favoarea luării unor măsuri împotriva Ungariei pentru încălcarea valorilor de bază ale UE, ceea ce ar putea duce la suspendarea dreptului de vot al Ungariei în organismele UE

Adaugă părerea ta
Comentarii Existente
2020-01-16 09:21:33
Necula

Nu mi se pare corect

2020-01-16 11:34:07
Ali Osmalic Ciubuc

Ciordacii rosii au golit puscariile in loc sa discute realistic situatia sistemul si a tarii. AU ELIBERAT PREMATUR ZECI DE MII DE DESCREIERATI si altor sute de mii LE-AU REDUS sau ANULAT PEDEPSELE si au dat SUME IMENSE CA "DESPAGUBIRI'' unora care au produs pagube niciodata platitie si recuperate !!! HUoooo, ciordacilor ...

2020-01-16 11:58:30
johnneil

Puscariasii sa-si bage mintile in cap si sa inceapa sa respecte legile. Atunci nu vor mai fi inchisi. Ce porcarie sunt toate aceste plngeri la CEDO si compesatii banesti? Asa ar trebui sa procedeze si Romania.

Alte articole din: EXTERN