Un român, printre cei 33 de jihadiști ISIS expulzați de Turcia

Wednesday, 13 November 2019, 17:43 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Turcia va repatria către mai multe state europene 33 de presupuşi membri ai grupării jihadiste Stat Islamic aflaţi în prezent în închisorile turceşti. Statul turc a început să îi repatrieze pe militanţii Stat Islamic pe care i-a capturat, într-un demers anunţat în urmă cu o săptămână de către ministrul turc de Interne. Peste 1.400 de militanți ai ISIS urmează să fie trimişi către ţările de origine.

Printre militanții Statului Islamic se numără 17 germani, trei olandezi, doi francezi, doi danezi, doi austrieci, doi bulgari, doi kosovari, un englez, un român şi un albanez, scrie miercuri cotidianul Hurriyet, citat de agenţia EFE, preluată de Agerpres.

Cei 33 de europeni fac parte dintr-un total de 959 de jihadişti pe care Turcia doreşte să-i trimită în ţările lor, majoritatea fiind irakieni (296), sirieni (273), ruşi (99), uzbeci (82) şi azeri (29).

Ministerul turc de Interne a anunţat într-un comunicat emis luni că Turcia va repatria joi şapte cetăţeni germani.

Comunicatul mai menţiona şi doi irlandezi care nu erau pe lista consultată de cotidianul Hurriyet. Pe aceeaşi listă mai sunt trei australieni şi doi americani.

Turcia a expulzat deja luni un american, un danez şi un german.

Cetăţeanul american nu a fost expediat direct în ţara sa, ci trimis la punctul de frontieră Edirne, la graniţa cu Grecia, unde a rămas blocat.

„Cei care rămân la graniţă, dacă pleacă sau dacă sunt preluaţi, aceasta nu este problema mea”, a declarat preşedintele Recep Tayyip Erdogan despre jihadiştii pe care a decis să-i expulzeze.

Peste 1.400 de militanți ai ISIS urmează să fie trimişi către ţările de origine. Numărul jihadiştilor ce urmează a fi repatriaţi nu se cunoaşte cu exactitate. Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a transmis vineri că sunt aproximativ 1200 de prizonieri militanţi Stat Islamic pe teritoriul statului turc, iar alţi 287 pe cel sirian.

Ministrul de Interne de la Ankara, Suleyman Soylu, a avertizat, în urmă cu o săptămână, asupra demersului de repatriere în pofida faptului că unii dintre militanţii capturaţi şi-au pierdut cetăţenia statului de origine.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: EXTERN