Un palat vechi de 3.400 de ani a ieșit la iveală de sub ape, din cauza secetei

Monday, 01 July 2019, 09:08 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Un palat vechi de 3.400 de ani a apărut la suprafață din apele tot mai mici ale unui rezervor din Kurdistanul irakian, pe fondul secetei prelungite.

O echipă de arheologi mixtă, formată din germani și kurzi, a muncit contra cronometru la acest sit, pentru că se știa că nivelul apei va urca din nou.

A descoperit ziduri din cărămidă din lut înalte de doi metri, picturi murale excelent conservate, în culori vibrante: roșu și albastru, arată CNN.

În interiorul sau au fost găsite și zece texte cu scriere cuneiforma. Unul dintre ele arată că palatul a făcut parte, la un moment dat, din vechiul oraș Zachiku.

Palatul se întinde pe 2.000 de metri pătrați și a făcut parte inițial din Regatul Mitanni, un stat străvechi, puțin studiat, al hurienilor în nordul Siriei și sud-estul Anatoliei.

Descoperirea a fost numită de către Ivana Puljiz, arheolog de la Universitatea din Tübingen, "o senzație arheologica", potrivit Ziare.com. Între timp, palatul a dispărut iar sub ape și nu se știe când va deveni din nou vizibil.


Citeste totul despre:


Adaugă părerea ta
Alte articole din: CULTURĂ