UDMR anunță oficial că suspendă protocolul cu PSD-ALDE. Condiția pusă de Kelemen Hunor

Thursday, 23 May 2019, 12:36 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

UDMR a anunțat joi că protocolul de colaborare cu PSD-ALDE a rămas fără obiect. Informația a fost confirmată oficial chiar de Kelemen Hunor.

Uniunea avea de gând să încheie colaborarea cu social-democrații după alegerile europarlamentare, însă escaladarea scandalului legat de cimitirul de la Valea Uzului a grăbit decizia.

Importantă pare să fi fost și temerea maghiarilor că nu vor atinge pragul de intrare în Parlamentul European. Potrivit analizelor interne, este posibil ca Uniunea să nu obțină 5% la alegerile europarlamentare. 

Anunțul oficial a venit de la Kelemen Hunor, care a anunțat că protocolul cu PSD-ALDE rămâne fără obiect.

Iată comunicatul președintelui UDMR:

”În această dimineață, Poliția din Bacău a efectuat percheziții la domiciliul viceprimarului din Sânmartin și la Primăria Sânmartin. Viceprimarul LÁSZLÓ Antal a fost dus pentru audieri la sediul Inspectoratului Județean de Poliție Harghita, în condițiile în care nu a fost nimeni tras la răspundere până acum pentru distrugerea și profanarea mormintelor soldaților maghiari din cimitirul din Valea Uzului, respectiv pentru incitare la ură interetnică. La fel, autoritățile nu s-au sesizat din oficiu nici în legătură cu abuzul primarului din Dărmănești, care a contribuit la escaladarea evenimentelor.

Contextul juridic este extrem de clar: executarea lucrărilor de construcții ilegale pe mormintele ostașilor căzuți în Valea Uzului întrunește elementele infracțiunii de profanare de morminte, prevăzută în art. 383 a Codului Penal, iar acțiunile de provocare ulterioare reprezintă incitarea la ură și discriminare conform art. 369 al Codul Penal. Crucile din beton construite de administrația locală Dărmănești fără autorizație, din bani publici și pe suprafața altei localități, sunt un abuz în serviciu flagrant.

În pofida solicitării noastre ferme, Guvernul nu a întreprins măsurile necesare pentru a preveni agravarea situației, deși acest lucru este datoria autorităților și a coaliției PSD-ALDE. Guvernul trebuie să oprească practicarea dublei măsuri de către organele și instituțiile publice implicate, care tratează în mod repetat etnicii maghiari din Transilvania ca cetățeni de rangul doi.

Considerăm atitudinea Guvernului ca fiind inacceptabilă atât din punct de vedere etnic, moral, cât și politic.

Solicităm Guvernului să înlăture construcțiile amplasate ilegal în cimitirul din Valea Uzului și să demareze cercetările din oficiu privind abuzurile primarului din Dărmănești și ale celorlalți autori care au contribuit la escaladarea tensiunilor.

Luând toate acestea în considerare, începând de astăzi UDMR nu va susține nici o inițiativă sau măsură a Guvernului. Până la soluționarea situației cimitirului din Valea Uzului, protocolul de colaborare între UDMR și coaliția PSD-ALDE rămâne fără obiect”, a spus Kelemen Hunor.

Percheziții în scandalul cimitirului

Percheziții au avut loc joi în Harghita în cazul profanării cimitirului din Valea Uzului. Cinci persoane sunt suspectate că ar fi acoperit cu saci de gunoi crucile eroilor români.

Poliţiştii din Bacău au declanşat, recent, o anchetă pentru identificarea persoanelor care au acoperit cu saci negri de plastic toate cele 52 de cruci ale eroilor români, dar şi monumentul din Cimitirul Internaţional Valea Uzului, în cazul căruia UDMR a cerut intervenţia premierului Dăncilă.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor: ”Dacă vreți să lărgim cimitirul de la Valea Uzului, se poate!"

Membrii comitetului maghiar de iniţiativă pentru reabilitatea mormintelor soldaţilor maghiari din Cimitirul Valea Uzului consideră acoperirea crucilor eroilor români ca „o provocare” de care se dezic, astfel că cimitirul a fost păzit, în urmă cu șase zile, de zeci de persoane pentru a nu se mai înregistra incidente. Aceştia au şi scos sacii negri de plastic de pe crucile eroilor români.

La începutul lunii mai, liderul UDMR, Kelemen Hunor, i-a cerut premierului Viorica Dăncilă "să oprească denigrarea memoriei soldaților maghiari" și să intervină pentru oprirea deciziei Primăriei Dărmănești de amplasare a mormintelor soldaților români în cimitirul din Valea Jiului.

Potrivit UDMR, cimitirul militar aparține comunei Sânmartin și a fost renovat din resursele primăriei, din donațiile Ministerului ungar al Apărării și din contribuții ale unor persoane fizice, fiind amplasate aproximativ șase sute de cruci din lemn, pe care au fost inscripționate numele soldaților maghiari uciși în bătăliile care au avut loc în Valea Uzului în primul război mondial.

În 1994, în cimitir a fost ridicat şi un monument dedicat militarilor maghiari căzuţi în zonă în al doilea război mondial, aici având loc comemorări în fiecare an la 26 august.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: POLITICĂ