Coronavirus - România: 457848 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Tudorel Toader: Departamentul de Stat al SUA se exprimă cum și cât i se permite

Tuesday, 28 November 2017, 11:30 Sursă: REALITATEA.NET

Tudorel Toader a precizat că Parlamentul nu poate fi împiedicat să legifereze, este misiunea exclusivă dată de la Constituție și doar forma finală a actului normativ va avea efecte reale.

"Departamentul de Stat al SUA se exprimă cum și cât i se permite. Am citit și eu comunicatul și găsesc două direcții de exprimare. În prima parte, se exprimă îngrijorarea cu privire la legislația care ar slăbi independența justiției și ar pune în pericol lupta împotriva corupției. Evident comunicatul se referă la întreaga legislația, la întregul pachet care se află în procedură parlamentară la Comisia specială. Producător de efecte juridice este doar actul normativ în forma finală. Parlamentul nu poate fi împiedicat să legifereze, este misiunea exclusivă de la Constituție", a declarat Toader.

În lectura ministrului Justiției, a doua parte a mesajului venit din partea Departamentului de stat al SUA nu se referă la pachetul de legi în integritatea sa, ci foar la anumite prevederi care ar putea să slăbească puterea statului de drept şi ar pune în pericol lupta anticorupţie.

Potrivit lui Tudorel Toader, demersul legislativ din Parlament va conduce probabil la "adoptarea unor reglementări echitabile și constituționale".

Departamentul de Stat al SUA cere, într-o notă postată luni pe site-ul propriu, Parlamentului din România să respingă legile Justiţiei, motivând că acestea ar "slăbi statul de drept" şi ar "pune în pericol lupta anticorupţie".

Mesajul Departamentului de Stat al SUA: "SUA a observat cu îngrijorare că Parlamentul din România ia în considerare legi ale Justiţiei care ar putea submina lupta împotriva corupţiei şi ar putea slăbi independenţa justiţiei din România. Aceste legi ale Justiţiei, propuse iniţial de Ministerul de Justiţie, ameninţă progresul făcut de România în ultimii ani de a construi instituţii puternice ale sistemului judiciar, apărate de intervenţiile politice.

"Solicităm imperios Parlamentului României să respingă propunerile de lege care ar slăbi puterea statului de drept şi ar pune în pericol lupta anticorupţie", se arată în nota publicată pe site-ul Departamentului de Stat.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL