Tudorel Toader anunţă că Danemarca ne trimite infractorii înapoi

Wednesday, 16 May 2018, 23:22 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader anunţă, pe pagina sa de facebook, că Danemarca nu mai consideră că România are probleme cu condiţiilor din penitenciare. Practic, asta însemamn că românii condamnaţi în Danemarca pot fi extrădaţi în ţară, pentru a-şi ispăşi pedepsele. 

"Curtea Supremă din Danemarca a decis că 'România poate fi înlăturată de pe lista ţărilor cu probleme în domeniul drepturilor omului în legătură cu spaţiile oferite deţinuţilor. Hotărârea deblochează definitiv transferurile de deţinuţi români şi procesele de extrădare a cetăţenilor români, pe numele cărora există un Mandat European de Extrădare'", este mesajul postat, miercuri seară, de Tudoel Toader, pe contrul său de socializare. 

Premierul danez, Lars Lokke Rasmussen, a cerut Consiliului European, în ianuarie, măsuri care să permită instanţelor naţionale o expulzare mai facilă a infractorilor străini. Oficialul de la Copenhaga făcea referire la o decizie din 2017 a Curţii Supreme din Danemarca, care n-a permis ca patru români acuzaţi în România de trafic cu fiinţe umane să fie repatriaţi, întrucât încarcerarea lor în condiţiile închisorilor româneşti ar echivala cu o încălcare a drepturilor omului, anunţa Reuters, citată de Agerpres.

Tudorel Toader a replicat, la vremea respectivă, că returnarea români deţinuţi în penitenciare din străinătate poate fi realizată cu garanţii scrise prin care se asigură detenţia corespunzătoare la standardele europene.

"Mă întreb oare de ce autorităţile din Danemarca preferă atitudinile critice la adresa României, în loc să ne adreseze solicitarea în scris, astfel cum am tot convenit?", a mai afirmat Tudorel Toader, în postarea sa pe Facebook din 25 ianuarie.Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri