Coronavirus - România: 3183 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

COVID-19. Tudor Ciuhodaru, semnal de alarmă: "Pericolul e în creștere și în România"

Friday, 06 March 2020, 10:30 Sursă: Realitatea.net

Ce trebuie să știți: riscuri, măsuri luate la nivel european, cum se transmite/manifestă și cum putem preveni boală:

Riscuri

 1. Virusul se răspândește rapid. Contagiozitatea (3) este comparabilă cu SARS și de aprope 3 ori mai mare ca a gripei sezoniere. Numărul cazurilor se apropie rapid de 100.000 (98,424) și sunt cazuri pe mai multe continente.
 2. Mortalitatea e în creștere -3,44% (3386 de decese).(!!!) de 15 ori mai mare ca a gripei sezoniere).
 3. Amenință acum și Europa. Italia (3,858 cu 148 de decese), Franța(545) și Germania (423 cu 7 decese) sunt cele mai afectate.
 4. Suntem într-o situație care evoluează la nivel european.
 5. Numărul cazurilor a crescut de 10 ori în doar trei săptămâni (3400 de cazuri) și a apărut primul caz de coronavirus la copii. Numărul cazurilor din afara Chinei s-a dublat la fiecare 5 zile.
 6. E doar o chestiune de timp până ca pandemia să fie declarată.
 7. Îngrijorările sunt legate de riscul să genereze mutații -care să îi permită să se răspândească mai rapid și să devină mai periculos, de faptul că nu există tratament specific (doar încercări de combinare de antivirale) și nici vaccin. Se adaugă multe alte necunoscute și date care trebuie confirmate (s-a afirmat chiar existența a 2 tipuri de virus- S (ce duce la forme clinice ușoare) și L (cu forme clinice severe) dar nu e clar dacă vorbim de 2 virusuri cu infectare diferită).   

Măsuri luate la nivel european

 1. Am cerut ieri (din nou!!!) Comisiei Europene aplicarea unui plan unic de intervenție la nivel european pentru a limita (pe cât posibil) riscul de răspândire a coronavirusului și a fi cât mai pregătiți pentru o eventuală extindere a coronaviruslui. Acum acest plan include mai multe scenarii posibile.
 2. Am susținut și adoptat ieri noul mecanism european de protecție civilă, ce prevede creșterea capacității de răspuns a UE în situații de criză, a fost adoptat azi de Comisia de Sănătate a Parlamentului European.
 3. În acest context Comisia Europeană a crescut gradul de risc de la moderat la înalt (în ceea ce privește răspândirea și impactul asupra sistemelor de sănătate) iar ECDC afirmă că e momentul că statele membre să-și activeze inclusiv planurile de: a) pregătire (și de suplimentare) a personalului medical și a paturilor de spital, b)consolidare a măsurilor de prevenție/intervenție cu avizul OMS/ECDC după evaluarea evoluției locale.

Cum se manifestă/transmite

 1. Sursa –persoana infectată (simptomatică sau nu).
 2. Transmiterea de la o persoană la alta se face:
 3. a) în special pe cale aeriană (vorbire, tuse, strănut) – prin picături mici de secreții nazale și faringiene (picături Flügge)
 4. b) prin contact direct sau indirect cu secreţiile respiratorii aflate pe mâini sau pe suprafeţe contaminate urmat de atingerea ochilor, naşului său a gurii
 5. c) dar și pe cale digestivă- 10% din pacienți au diaree și greață cu 1-2 zile de instalarea sindromului pseudogripal
 6. d) poate fi transmisă de la mamă la făt (pe 2 februarie copilul unei paciente de 30 ani infectate a fost confirmat cu coronavirus la doar 30 de ore după naștere).
 7. Perioada medie de incubație este de 5,2-5,8 zile (între 2 și 12 zile)!!! carantină 14 zile.
 8. Simptomele sunt pseudogripale -includ febră și tulburările respiratorii.

Citește continuarea pe realitateadeiași.net.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL