Coronavirus - România: 119683 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Tu unde ai televizorul pus în cameră? Niciodată să nu îl aşezi în acest loc! Îţi distruge sănătatea

Monday, 11 September 2017, 21:54 Sursă: REALITATEA.NET

Nu pune televizorul în faţa unui geam, mai ales plasmele. Ochii obosesc mai repede. Dar nici într-o cameră fără nicio sursă de lumină. E bine să fie o lumină difuză, care să vină din partea stângă.

În funcţie de dimensiunea ecranului, televizoarele se pot clasifica în trei categorii:

Mici, cu diagonala între 48-56 cm
Medii, cu diagonala între 80-100 cm
Mari, cu diagonala peste 100 cm.
Dacă ţi-ai luat deja televizorul şi nu te încadrezi în recomandările noastre, schimbă-i locul. Dacă vrei să îţi achiziționezi unul nou, interesează-te de dimensiunile camerei şi locul în care vrei să îl instalezi.

Acum există televizoarele cu ecran plat, LCD, LED sau plasmă. Cele mai noi modele sunt foarte subţiri, oferind mai multe opţiuni de amplasare a acestuia. Există şi ecrane curbate. Specialiştii susţin că LCD-ul are cea mai mare putere de iluminare, fiind astfel cel mai dăunător ochiului fiindcă transmite cea mai mare cantitate de lumină şi de radiaţii. Cele mai potrivite ar fi cele cu plasmă. Totuşi, ca fiabilitate LED-urile sunt preferate.

Nu uita de dimensiunea camerei

Înainte de a cumpăra televizorul măsoară şi dimensiunea camerei în care îl instalezi precum şi distanţa dintre el şi canapea. Dacă vrei un televizor cu diagonala mare, trebuie să ai o cameră pe măsură pentru a-l privi de la distanţa recomandată de specialişti.

Cum calculezi distanța potrivită

Aceasta diferă în funcţie de calitatea semnalului tv, de tipul şi definiţia ecranului. Dacă ai un tv cu tub catodic (CRT), distanţa optimă de vizionare se calculează înmulţind diagonala televizorului cu cinci.

Petru celelalte tipuri de ecrane distanţa minimă între ochi şi televizor e bine să fie o diagonală şi jumătate, iar cea maximă de 3 ori diagonala. Te poţi orienta după tabelele următoare:

Ecran tip LCD şi LED

Diagonală Distanţa potrivită de vizualizare
48 – 55 cm 2,2 – 2,5 m
55 – 81 cm 2,5 – 3,7 m
81 – 107 cm 3,7 – 4,9 m
107 – 132 cm 4,9 – 7 m

Ecran tip plasmă

Diagonală Distanţa potrivită de vizualizare
Sub 76 cm Sub 3,4 m
76 – 101 cm 3,4 – 4,6 m
101 – 127 cm 4,6 – 5,8 m
127 – 152 cm 5,8 – 6,9 m

Unghiul şi lumina

Este important şi unghiul format din locul în care priveşti şi marginile orizontale ale ecranului. Specialiştii ne recomandă ca acesta să nu fie mai mare de 15 grade. Adică, să fie puţin mai sus. Şi aici plasmele sunt mai bune decât LED-urile şi LCD-urile, dacă te uiţi mai mult seara la tv, din cauză că suprafaţa ecranului la acestea este mult mai lucioasă.

Sursa: libertatea.ro

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL