Coronavirus - România: 182854 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Trei membri ai reţelei teroriste Stat Islamic au trecut prin România

Wednesday, 08 November 2017, 23:47 Sursă: REALITATEA.NET

Tarik Jadaoun, un islamist belgian considerat succesorul lui Abdelhamid Abaaoud, unul dintre liderii celulei teroriste care a comis atentatele din Franţa în noiembrie 2015, a explicat în cursul interogatoriilor desfăşurate în Irak cum a ajuns în Siria, unde a devenit membru al reţelei teroriste sunnite Stat Islamic, informează site-ul publicaţiei L'Avenir, scrie Mediafax.

Tarik Jadaoun, care foloseşte pseudonimul de combatant islamist Abu Hamza al-Beljiki, a explicat că a devenit radicalizat în timp ce era deţinut într-o închisoare din Liège, unde ispăşea o condamnare pentru furt dintr-un supermarket.

După eliberare, islamistul a căutat modalităţi pentru a se alătura grupurilor teroriste din Siria şi Irak.Tarik Jadaoun le-a spus anchetatorilor irakieni că s-a deplasat în Siria alături de doi islamişti, Redwan Hajaoui şi Lotfi Aoumeur, trecând prin România şi Turcia. Destinaţia celor trei terorişti a fost oraşul Raqqa, care era fieful din Siria al organizaţiei teroriste Stat Islamic.

În Siria, cei trei islamişti au fost trimişi să se antreneze într-o tabără teroristă din localitatea Tabqa, după care i-au promis loialitate lui Abu Bakr al-Baghdadi, liderul organizaţiei teroriste Stat Islamic. După stagiul de pregătire teroristă, Tarik Jadaoun primea un salariu lunar de 100 de dolari şi a fost trimis într-un post de control terorist la frontiera Siriei cu Turcia.

Ulterior, teroristul belgian i-a învăţat pe aproximativ 60 de copii cu vârste cuprinse între opt şi 13 ani să folosească arme de foc pentru a lupta de partea reţelei Stat Islamic.

Tarik Jadaoun susţine că a primit apoi sarcina de a coordona celule teroriste care urmau să comită atentate în Europa. "Am făcut înregistrări video în care îndemnam mujahedinii din Europa, în principal din Franţa şi Belgia, să comită atacuri sinucigaşe", a declarat el în faţa anchetatorilor.

Islamistul belgian a ajuns în oraşul Mosul, fostul fief irakian al reţelei teroriste Stat Islamic, în 2015. În iulie 2017, a fost arestat de autorităţile irakiene.

Reţeaua teroristă sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria, Stat Islamic în Irak şi Levant / Daesh) ocupă teritorii în vestul Irakului, în nord-estul Siriei, în sud-estul Afganistanului, în nordul Egiptului şi în nordul Libiei, unde a instituit un "califat". Membri ai organizaţiei teroriste au comis o serie de atrocităţi, inclusiv atentate în Occident, în principal în Franţa, Belgia şi Marea Britanie, soldate cu sute de morţi.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL