Coronavirus - România: 1815 de cazuri confirmate

Știința are un răspuns la cea mai mare dilemă: de ce răceala e mai gravă pentru bărbați

Tuesday, 23 July 2019, 14:57 Sursă: REALITATEA.NET

Potrivit unui studiu, bărbații au simptome de răceală sau gripă mult mai pronunțate și mai grave decât femeile după ce au luat un virus respirator. Studiul a fost publicat într-o ediție specială de Crăciun a revistei The BMJ, ca să atragă atenția că bărbații nu se plâng și trăiesc cu adevărat simptomele.

O simplă răceală e de multe ori subiect de exagerare. Deși termenul este folosit uzual, nu există nicio explicație științifică care să spună că termenul este folosit în mod adecvat sau că este corect. Asta este o altă problemă. Totuși, bărbații pot avea imunitatea mai slabă atunci când au contact cu un virus care cauzează gripă sau răceală spune Kyle Sue, profesor asistent la Universitatea din Newfoundland, Canada.

De ce bărbații simt mai intens răceala

Nu se știe cu siguranță de ce sexul masculin este mai slab în fața virusurilor respiratori. Totuși, hormonii ar putea juca un rol important în acest sens. Hormonul feminin estrogen oferă un efect de protecție împotriva multor virusuri. Spre exemplu, într-un studiu din 2016, cercetătorii au expus celulele nazale masculine și feminine la estrogen, într-un vas de laborator și apoi au infectat celulele cu virusul gripei. S-a descoperit că estrogenul a redus nivelurile de gripă în celulele sexului feminin, dar nu și a celor masculin.

În comparație, un studiu din 2008 a constatat că femeile au avut un răspuns imun mai puternic la vaccinul antigripal. Astfel, acestea au produs niveluri mai ridicate de anticorpi, comparativ cu bărbații.

Ale studii au arătat că bărbații sunt internați mai des în spitale din cauza unor simptome de gripă și răceală, în comparație cu femeile. În plus, rata mortalității din cauza gripei este mult mai mare la bărbați.

Sursa


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL