Teodorovici şi Isărescu, față în față. Primele discuţii despre taxa pentru bănci

Monday, 04 February 2019, 09:07 Sursă: REALITATEA.NET

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, și guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, s-au așezat, luni, la aceeași masă. Cei doi s-au întâlnit la Comitetul Național pentru Supraveghere Macroprudențială, care s-a întrunit în ședință extraordinară la cererea BNR. A fost prima întâlnire după introducerea taxei pe lăcomie. Guvernatorul BNR a criticat dur taxa pusă pe activele bancare și a spus despre ea că e o trăsnaie. La finalul discuțiilor, ministrul Finanțelor a ales să nu mai dea ochii cu jurnaliștii, informează Realitatea TV, și a ieșit pe furiș din sediul BNR.

Adaugă părerea ta

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, şi Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, s-au întâlnit, luni, pentru prima dată în acest an pentru a discuta despre taxa pe activele financiare ale băncilor care a fost introdusă de la începutul acestui an.

Această taxă variază între 0,1% şi 0,5%, urcând la fiecare 0,5 puncte procentuale a indicelui ROBOR mediu trimestrial peste 2%.

În prezent, Consiliul general al CNSM este alcătuit din trei membri ai BNR şi doi ai Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), potrivit site-ul instituţiei: Mugur Isărescu (Guvernatorul BNR şi preşedintele CNSM), Florin Georgescu (Prim-viceguvernatorul BNR), Liviu Voinea (Viceguvernatorul BNR, coordonator al activităţii de stabilitate financiară), Leonardo Badea (preşedintele ASF) şi Elena Doina Dascălu (Prim-vicepreşedinte al ASF).

Celor şase li se adaugă trei reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor Publice (MFP): Eugen Orlando Teodorovici (ministrul), Attila György (secretar de stat responsabil cu coordonarea promovării cadrului legal aferent pieţelor financiare) şi Tiberiu Valentin Mavrodin (secretar de stat responsabil cu coordonarea managementului trezoreriei şi datoriei publice).

De asemenea, Petre Tulin, directorul general al Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare, participă la şedinţele Consiliului general al CNSM, dar nu are drept de vot.

Teodorovici a precizat, marţi, în cadrul unor declaraţii de presă, că şi-ar fi dorit să fie o şedinţă ordinară, fiind prima şedinţă a CNSM din acest an, iar Finanţelor vor mai propune şi alte subiecte, pe ordinea de zi.

„Un subiect a fost propus pe agendă din partea Băncii Naţionale - Ordonanţa 114. Din partea noastră, ca Minister de Finanţe, pe lângă acest subiect, mai sunt opt-nouă subiecte de importantă foarte mare - de la modul în care Banca Naţională, alături de celelalte bănci, sunt implicate în acest fixing vizavi de ROBOR şi modul în care s-a limitat creditarea faţă de populaţie, persoane fizice. Aici (la ultimul subiect menţionat - n.red.) va trebui să dea un răspuns foarte clar sau să găsim un răspuns foarte clar la întrebarea 'De ce s-a limitat creditarea pentru creditele ipotecare, dacă tot Guvernul sprijină sau doreşte să sprijine zona de construcţii?'”, a adăugat Teodorovici, marţea trecută.