Teodorovici, acuzat de prestaţie slabă la Bruxelles. "A generat confuzie în rândul colegilor"

Tuesday, 22 January 2019, 07:42 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

"Foarte slabă prestația din această seară a ministrului Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, în Parlamentul European. Să vă explic de ce! În calitatea sa de președinte în exercițiu al Consiliului Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN) ale UE, ministrul Teodorovici a venit în seara asta în fața noastră, a membrilor Comisiei afaceri economice și monetare (ECON) din Parlamentul European, pentru a prezenta prioritățile Președinției române a ECOFIN pentru următoarele 6 luni", a scris Siegfried Mureșan, luni pe Facebook.

Acesta a adăugat că Eugen Teodorovici nu a reușit să ofere explicați despre cum va gestiona Președinția română a Consiliului UE dosare importante precum Fondul Monetar European, Funcția Europeană de Stabilitate a Investițiilor și capacitatea bugetară a zonei euro.

"A reușit, în schimb, în primul rând, să rateze toate șansele de a lua o poziție publică în avantajul României pe dosare extrem de importante precum Fondul Monetar European, capacitatea bugetară a zonei euro și Funcția Europeană de Stabilitate a Investițiilor. L-am întrebat chiar eu despre cum vede Președinția română aceste dosare tocmai pentru a-i da oportunitatea să vorbească despre ceea ce e important pentru România și să pună țara noastră în centrul atenției. A ratat această oportunitate. S-a limitat la răspunsuri vagi fără consistență și relevanță politică", a explicat Siegfried Mureșan.

De asemenea, eurodeputatul liberal spune că ministrul Finanțelor a oferit răspunsuri vage atunci când l-a rugat să răspundă la întrebarea despre poziția Guvernului cu privire la dosarul referitor la Fondul Monetar European.

"Mai mult, a generat confuzie în rândul colegilor de comisie. La întrebarea mea privind poziția Guvernului României pe dosarul referitor la Fondul Monetar European, Teodorovici a dat un răspuns vag, dar care arăta o contradicție cu poziția Comisiei Europene, instituția care a propus dosarul. Când un alt coleg din Parlament l-a rugat să ia o poziție politică și să clarifice dacă poziția Guvernului României și a Președinției române a Consiliului diferă de cea a Comisiei, a evitat răspunsul. Nici nu și-a dat seama de contradicția dintre generalitățile lui și poziția Comisiei.

A generat confuzie totală în rândul colegilor din Parlamentul European vorbind de mai multe dosare pe care dorește să ajungă la un acord în timpul președinției române a ECOFIN, printre care Pachetul privind finanțarea sustenabilă și Pachetul privind distribuția transfrontalieră a fondurilor de investiții. Or, în programul oficial al Președinției române a ECOFIN, apărea un singur dosar de finalizat, propunerea Comisiei Europene privind accizele. Acest lucru creează confuzie în rândul negociatorilor din Parlamentul European pe acele dosare. Acești negociatori trebuie să lucreze cu reprezentanții ECOFIN și cu Comisia Europeană pentru a ajunge la un acord", a completat Mureșan.

Acesta a mai precizat că Eugen Teodorivici a spus că "rămâne de văzut" dacă prioritățile din programul prezentat la începutul Președinției române a Consiliului UE vor fi aceleași ca cele prezentate în ședința de luni a ECON.


Citeste totul despre:


Adaugă părerea ta
Alte articole din: ECONOMIE