Coronavirus - România: 18982 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Dosarul RAFO-Carom: Tender, condamnat la 12 ani și 7 luni de închisoare. Iancu, condamnat la 14 ani

Monday, 08 June 2015, 16:33 Sursă: REALITATEA.NET

În aceeași cauză, au fost condamnați Toader Gaureanu și Marin Badea la câte șase ani și opt luni închisoare, Cicilia Dumitrescu, la cinci ani și opt luni închisoare, Bogdan Salajan, la cinci ani închisoare, Kadri Mazhar Basaran, la șase ani închisoare. Decizia a fost atacată cu apel.
 
Tender și Iancu, alături de ceilalți inculpați, trebuie să achite prejudiciul de aproape 44 de milioane de euro produs la începutul anilor 2000 companiei RAFO-CAROM, potrivit deciziei judecătorilor.

În primă instanță, Ovidiu Tender fusese condamnat de instanța de fond la 11 ani și patru luni de închisoare, iar Marian Iancu la 13 ani și opt luni de detenție. La rândul său, Marian Iancu a mai fost condamnat definitiv, la sfârșitul anului trecut, la 12 ani de închisoare în dosarul de evaziune fiscală și spălare de bani cunoscut ca "RAFO", după un proces care a durat opt ani.

La ultimul termen al procesului, desfășurat joia trecută, procurorul de ședință a cerut aplicarea unei pedepse mai mari pentru Ovidiu Tender și impunerea unei măsuri speciale de confiscare a averii acestuia, pentru recuperarea prejudiciului din dosar. De cealaltă parte, avocații au cerut fie achitarea inculpaților, fie trimiterea dosarului spre rejudecare. Tot atunci, avocații au făcut noi cereri de recuzare a completului, format din judecătorii Mihai Mihalcea și Georgiana Tudor, în încercarea de a amâna dezbaterile, în acest dosar, în conditiile în care, pe 9 iunie, se prescriu faptele pentru una dintre infracțiunile reținute în seama inculpaților - cea de înșelăciune, potrivit  HotNews.ro.

În decembrie 2014, Tribunalul Bucuresti l-a condamnat pe omul de afaceri Ovidiu Tender la 11 ani si patru luni inchisoare, iar Marian Iancu a primit 13 ani si opt luni de detentie in dosarul RAFO-CAROM.

În acest dosar, Ovidiu Tender şi Marian Iancu au fost trimişi în judecată în 2006, rechizitoriul fiind întocmit de fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, arestată ulterior pentru corupţie. Tender şi Iancu sunt acuzaţi că au preluat ilegal controlul companiei Carom SA Oneşti şi au prejudiciat-o cu 140 de milioane de lei, sumă stabilită la nivelul anului 2003, potrivit Adevărul.

Înainte de 1990, Carom SA a făcut parte din Platforma Petrochimică Oneşti. Cei doi oameni de afaceri sunt acuzaţi că au drenat resursele Carom prin intermediul unui circuit financiar complex.

În acelaşi dosar au fost trimişi în judecată Cicilia Dumitrescu, Marin Badea, Toader Găurean şi Bogdan Sălăjan.

„Se poate constata că avem de-a face cu un grup infracţional bine definit, în care fiecare persoană are un rol structurat şi determinat, urmărind îndeplinirea unor activităţi punctual stabilite de către iniţiatorii grupului, inculpaţii Iancu Alexandru Marian şi Tender Ovidiu Lucian", au notat anchetatorii, în rechizitoriu.

Omul de afaceri Marian Iancu se află în închisoare, după ce a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti, pe 14 octombrie 2014, la 12 ani de închisoare în dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani cunoscut ca „RAFO”. Procesul a durat în acest caz opt ani.
 

 Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL