Coronavirus - România: 54009 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

STUDIU Cât timp trebuie să mănânci într-o zi pentru a scăpa de kilogramele în plus

Tuesday, 21 July 2020, 21:33 Sursă: realitatea.net

 

De fapt, concluzia la care au ajuns este arhicunoscută: dietele de post sunt cele mai eficiente pentru cei care vor să slăbească fără să stea să numere neapărat calorii.

Este vorba de două diete de post zilnic, cunoscute ca diete cu restricții de timp. Cercetătorii de la Universitatea din Illinois, din Chicago, susțin că acestea sunt eficiente pentru scăderea în greutate.

Studiul american a raportat rezultatele de la un test clinic care a comparat o dietă cu restricții de timp de 4 ore și o dietă cu restricții de 6 ore. Observațiile au fost făcute în urma studiului celor două grupuri de subiecți participanți.  

„Acesta este primul test clinic cu oameni care a comparat efectele unor diete populare asupra greutății corpului și a factorilor cardiometabolici de risc”, a spus Krista Varady, profesor în nutriție, potrivit descopera.ro.

Cercetătorii au observat că cel mai important ar fi intervalul în care iei masa, pe lângă exercițiile fizice sau o dietă echilibrată.

Participanții din grupul cu dieta cu restricții de 4 ore au fost rugați să mănânce doar între orele 13.00 și 17.00. În timp ce participanții din al doilea grup, cu dieta cu restricții de 6 ore, au fost rugați să mănânce doar între orele 13.00 și 19.00.

În ambele grupuri, pacienții au avut voie să mănânce absoluti orice doreau în intervalul de 4 și 6 ore. Totuși, în timpul orelor în care nu mâncau, de post, participanții au fost rugați să bea doar apă sau răcoritoare cu zero calorii.

Studiul clinic a durat două luni și jumătate, mai exact 10 săptămâni. 

În acest timp au fost monitorizate greutatea, rezistența la insulină, presiunea arterială, colesterolul LDL și HDL, trigliceridele și stresul oxidativ ale participanților.

Studiul a descoperit că toți participanții, din ambele grupuri, și-au redus aportul caloric cu aproape 550 de calorii în fiecare zi și au pierdut în jur de 3% din greutatea corporală.

Oamenii de știință au mai descoperit și că nivelurile de rezistență la insulină și stresul oxidativ au fost reduse în rândul acestora.

Surprinzător, cele două diete nu au avut niciun efect asupra presiunii arteriale, colesterolului LDL și HDL și asupra trigliceridelor.

De asemenea, nu au existat diferențe semnificative în pierderea în greutate sau factorii cardiometabolici de risc între cele două diete cu restricții diferite de ore, informează MedicalXpress.

„Rezultatele studiului sunt promițătoare și consolidează ceea ce am văzut și alte studii. Dietele de post sunt o opțiune eficientă pentru oamenii care vor să piardă în greutate, în special oamenii care nu doresc să numere calorii sau pentru care alte diete sunt obositoare”, a mai spus Varady.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL