Stan Mustaţă a cerut bani pentru a da decizii favorabile lui Cristi Borcea şi altor şase persoane

Tuesday, 29 April 2014, 16:50 Sursă: Mediafax

Autor: Realitatea.NET

Judecătorul Stan Mustaţă a cerut, în mai multe rânduri, bani spre a da pronunţări favorabile pentru şapte persoane, printre acesta numărându-se un condamnat din dosarul transferurilor, în unul dintre cazuri magistratul solicitând 30.000 de euro.

Procurorii susţin că judecătorul Stan Mustaţă, aflat în complete învestite cu soluționarea unor dosare penale, a cerut, în mai multe rânduri, de la diferite persoane condamnate sau inculpate în respectivele cauze, sume de bani care nu au fost particularizate sub aspectul cuantumului.

Astfel, la 7 aprilie 2014, Mustaţă a cerut bani, prin intermediul lui Ion Boraciu, "în vederea pronunţării unei soluţii favorabile unei persoane condamnate, în sensul admiterii contestaţiei în anulare împotriva unei decizii penale nr. 222/A/2014, pronunţată la 04.03.2014 de Curtea de Apel Bucureşti".

Decizia 222/A/2014 este cea din dosarul transferurilor, în care au fost condamnaţi la închisoare cu executare Jean Pădureanu (trei ani şi patru luni), George Copos (trei ani şi opt luni), Mihai Stoica (trei ani şi şase luni), Cristian Borcea şi Ioan Becali (câte şase ani şi patru luni), Victor Becali (patru ani şi opt luni), Gheorghe Popescu la trei ani (o lună şi zece zile) şi Gigi Neţoiu (trei ani şi patru luni). Mihai Stoica, Cristian Borcea şi fraţii Ioan şi Victor Becali au formulat contestaţii în anulare la Curtea de Apel Bucureşti. Contestaţia lui Borcea a fost judecată în 25 aprilie, fiind respinsă, iar cea a lui Stoica are termen în 23 mai.

Tot în aprilie, susţine DNA, judecătorul a cerut bani, prin Boraciu şi Alexandru, pentru a da soluţii favorabile unui inculpat care voia înlocuirea măsurii de arestare preventivă cu cea a controlului judiciar, dar şi în favoarea a doi condamnaţi.

În aceeaşi lună, Mustaţă a solicitat, prin intermediul aceloraşi doi, bani în vederea pronunţării unei soluţii favorabile unui inculpat, cu prilejul judecării apelului declarat împotriva unei sentinţei penale pronunţate în decembrie 2013 de Tribunalul Ilfov. În acelaşi mod, a cerut bani pentru a da o soluţie favorabilă cu prilejul judecării apelului declarat împotriva unei sentinţe penale nr. 29 pronunţate în martie 2014 de Judecătoria Roşiorii de Vede.

"De asemenea, în cursul lunii aprilie 2014, Mustaţă Stan, în calitate de judecător la Curtea de Apel Bucureşti, Secţia a II-a penală şi acţionând în cadrul grupului infracţional din care făcea parte, a pretins, cu complicitatea suspectei Curea Mariana şi prin intermediul suspectului Boraciu Ion, de la o persoană , suma de 30.000 euro, lăsând să se creadă că are influenţă asupra judecătorilor învestiţi în compunerea unui alt complet al Curţii de Apel Bucureşti, Secţia a II-a penală, pentru a-i determina să pronunţe o soluţie favorabilă unui inculpat", mai precizează DNA.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) precizează că în dosarul lui Mustaţă sunt urmăriţi penal şi Mariana Curea, grefier la Curtea de Apel Bucureşti, Ion Boraciu şi Florian Alexandru.

Curea este acuzată de constituire a unui grup infracţional organizat, folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații care nu sunt destinate publicității și permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, şase infracţiuni de luare de mită şi o infracţiune de trafic de influenţă.

Ion Boraciu este urmărit penal pentru constituire a unui grup infracţional organizat, două infracţiuni de trafic de influenţă, complicitate la şase infracţiuni de luare de mită şi complicitate la trafic de influenţă, iar Florian Alexandru, de constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la săvârşirea a cinci infracţiuni de luare de mită.

Potrivit anchetatorilor, în 2013, Mustaţă Stan, Boraciu şi Alexandru au constituit un grup infracţional organizat, gruparea fiind sprijinită de Curea, în scopul săvârşirii unor infracţiuni de corupţie judiciară, urmărind obţinerea de beneficii materiale.

"În acest context, în perioada octombrie 2013 - aprilie 2014, membrii grupului au accesat informaţii cu caracter confidenţial din dosarele penale aflate pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, în vederea identificării şi contactării mituitorilor şi cumpărătorilor de influenţă, în scopul pretinderii de la aceştia a unor foloase materiale, în schimbul obţinerii unor hotărâri judecătoreşti favorabile", arată DNA.

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat, marţi, reţinerea şi arestarea preventivă a magistratului Stan Mustaţă.

Potrivit DNA, în acest dosar sunt urmărite penal şase persoane, suspectate de luare de mită, trafic de influenţă, cumpărare sau folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii care nu sunt destinate publicităţii şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

Judecătorul Stan Mustaţă a fost dus la DNA pentru ca procurorii anticorupţie să îi aducă la cunoştinţă că are calitatea de suspect în această cauză.


Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri