Coronavirus - România: 119683 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

SRI îi răspunde lui Dragnea: Serviciul Român de Informații nu are protocoale cu DNA

Thursday, 23 February 2017, 17:53 Sursă: REALITATEA.NET

Reacția vine după ce președintele PSD și al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a susținut, miercuri, că i-ar fi sugerat directorului SRI că ar trebui să aibă inițiativa de a anula protocolul dintre SRI și DNA, despre care se spune că ar fi un document secret.  

"SRI nu are niciun protocol DNA. Avem protocoale cu multe instituții ale statului, perfect legale, care nu fac altceva decât să normeze activitatea ofițerilor SRI în raport cu parchetele sau alte instituții pe atribuțiile date de lege. Astăzi, multe dintre aceste documente nu mai sunt actuale, pentru că noile Coduri penale și decizia CCR din martie 2016 le-au anulat", a subliniat Ovidiu Marincea. 

Curtea Constituțională a Românie a decis, în 2016, SRI să nu mai realizeze interceptări în dosare penale, ci doar pe mandate de siguranță națională. Ovidiu Marincea a explicat că, înainte de această decizie, protocoalele între SRI și DNA "erau strict secrete, pentru că ele normau activitatea operativă a ofițerilor SRI în raport cu atribuțiile legale pe care le aveau: adică punerea în aplicare a mandatelor de la judecători, adică supraveghere tehnică, filaj, interceptare etc.".

"Toate acestea le făceam pe baza unui mandat de la judecător, iar protocoalele NORMAU această activitate: ce ofițeri/departamente de la SRI pun în aplicare mandatele, cu ce resurse, normau schimbul de informații pe spețele în cauză etc. Ofițerii SRI NU FĂCEAU MUNCĂ DE CERCETARE PENALĂ, nu interogau, nu scriau probatorii. Nu au făcut-o niciodată. Jobul nostru era să informăm, este și astăzi, iar înainte de decizia CCR avem și obligația să punem în executare mandatul de supraveghere tehnică. Acum, aceste protocoale nu mai sunt valabile. SRI nu mai pune în aplicare nimic în afară de mandatele de siguranță națională", a continuat purtătorul de cuvânt al SRI.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL