Specialiștii au identificat cea mai mare problemă cu înțepăturile de țânțar

Thursday, 25 July 2019, 20:21, Sursă: REALITATEA.NET

Nimic nu poate fi mai enervant într-o seara de vară petrecută în aer liber decât un țânțar în căutare de o masă copioasă. Însă, ceea ce poate nu știai este că o singură înțepătură de țânțar îți poate distruge sistemul imunitar.

Adaugă părerea ta

După cum știi în urma înțepăturii unui țânțar apar acele umflături roșii care te fac să te scarpini în neștire. Așa că inevitabil apare următoarea întrebare: oare saliva țânțarilor ne face celulele protectoare să se întoarcă împotriva noastră?

Oamenii de știință de la Baylor College of Medicine au realizat un studiu care îți arată ce efecte are saliva țânțarilor asupra imunității oamenilor. În cadrul studiului, aceștia au creat șoareci cu celule sanguine umane pentru a analiza schimbările sistemului imunitar al acestora după ce au fost pișcați de țânțari.

Cât de periculoasă poate fi o singură înțepătură de țânțar?

Studiul oamenilor de știință a scos la iveală faptul că după maxim șase ore de când ai fost înțepat de un țânțar, corpul tău produce mai multe celule citotoxice T (cele care atacă celulele infectate) și mai puține celule regulatoare T (care doar ajustează sistemul imunitar). Cel puțin așa s-a întâmplat în cazul șoarecilor cu celule sanguine umane.

Mai mult, a doua zi, celule regulatoare T au început să crească, pe când cele citotoxice au început să scadă – așadar, răspunsul anti-inflamator începuse să scadă. Iar asta nu e tot.

După șapte zile, cercetătorii au observat ceva cu totul neobișnuit - apariția unor noi celule T, de tipul double-positive în cantități mult mai mari decât ar fi normal în sânge, piele și măduvă. Asta în timp ce numărul celulelor regulatoare T și a celor albe a scăzut semnificativ.

Sursa

Alte articole din: ȘTIINȚĂ ȘI TEHNOLOGIE