S. Pintea denunţă un atac cibernetic fără precedent, SRI recomandă un simplu antivirus

Thursday, 20 June 2019, 11:35 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

"În 2017, cred, a avut loc un atac informatic asupra unui spital din Maramureş, din Sighetul Marmaţiei, hackeri erau dintr-o altă ţară şi au cerut o sumă de bani care a fost plătită", a afirmat Sorina Pintea, precizând apoi că a fost vorba de 10.000 de euro.

Ministrul Sănătăţii n-a putut preciza cine a dat banii, dar a susţinut că la vremea respectivă s-a considerat că informaţiile sunt mai importante, iar cazul a ajuns la DIICOT.

Sorin Pintea a mai precizat că şi la Spitalului Județean de Urgență din Baia Mare, al cărui manager a fost înainte de a fi numită ministru, a fost ţina unui atac similar. 

După noile atacuri semnalate de CERT-RO, inclusiv asupra unui spital din Capitală, Sorina Pintea a afirmat că va face plângere la DIICOT.

Într-o reacţie rapidă, Serviciul Român de Informaţii confirmă faptul că, în baza semnalărilor primite de CERT RO, s-a constatat că sunt afectate de ransomware ul BadRabbit 4 spitale: Victor Babes - Bucureşti, Huşi, Dorohoi şi Cărbuneşti.

Comunicatul SRI sugerează că pentru a fi evitate astfel de atacuri "este suficientă instalarea oricărui produs antivirus recunoscut în domeniu. Cel mai probabil infecţia se bazează pe inginerie socială (păcălirea utilizatorului) şi nu pe exploatarea unei vulnerabilităţi (slăbiciuni) a sistemului. Ransomware-ul nu este de mare complexitate, fiind detectabil de către orice produs antivirus clasic", se spune în comunicatul SRI.

Alertă în spitalele din România! Atac cibernetic masiv asupra bazelor de date


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri