Coronavirus - România: 3864 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Sondaj IRES. Ce cred românii, de fapt, despre coronavirus. Face față sistemul de sănătate românesc?

Wednesday, 11 March 2020, 22:55 Sursă: Realitatea.net

În contextul evoluției rapide a cazurilor de coronavirus COVID-19 pe plan mondial și a măsurilor recente ale autorităților române cu privire la răspândirea bolii, Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES a realizat un sondaj de opinie pentru a evalua percepțiile și atitudinile românilor față de aceste teme. 

Măsurile recente luate de autorități pentru a preveni răspândirea bolii au un grad foarte ridicat de notorietate, dar și de favorabilitate. 81% dintre cei chestionați sunt de acord cu decizia suspendării cursurilor în învățământul preuniversitar, 87% sunt de acord cu suspendarea transportului regulat de persoane spre și din Italia pe cale aeriană, feroviară și rutieră și 85% sunt favorabili măsurii privind interzicea manifestărilor/evenimentelor publice de amploare.

6 din 10 români consideră că măsurile luate de autoritățile române pentru a preveni răspândirea coronavirusului sunt potrivite. Totuși, mai bine de un sfert consideră că acestea sunt insuficiente, iar 9% dintre participanții la studiu cred că sunt exagerate.

Peste trei sferturi dintre respondenți evaluează drept bună și foarte bună activitatea autorităților române privind măsurile preventive cu privire la această situație.

50% dintre respondenți declară că au puțină și foarte puțină încredere în statul român privind gestionarea situației privind coronavirusul.      

La întrebarea Câtă încredere aveți în statul român cu privire la gestionarea situației privind coronavirusul?, 34% dintre repondenți au răspuns "multă", 31% "puțină".

Imagine

În schimb, la întrebarea Câtă încredere aveți în sistemul de sănătate din România pentru a face față situației privind coronavirusul?, 38% au răspuns "puțină" și doar 8% "foarte multă".

Imagine

Interesante sunt și răspunsurile cu privire la influența epidemiei de coronavirus în ceea ce privește alegerile locale: 33% dintre români au răspuns că epidemia de coronavirus și măsurile luate în acest sens pot influența organizarea alegerilor locale din acest an "în mare măsură".

Imagine


Sondajul a fost efectuat pe un eșantion de 926 de indivizi de 18 ani și peste, în perioada 10 – 11 martie 2020. 
Reprezentativitate: eroare maximă tolerată de ± 3,28%

 


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL