Coronavirus - România: 55241 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Șomajul în UE, în creștere ușoară în mai

Thursday, 02 July 2020, 15:10 Sursă: realitatea.net

Cele mai mici rate ale şomajului s-au înregistrat în Cehia (2,4%) şi Polonia (3%). La polul opus, cel mai ridicat șomaj a fost înregistrat în Spania (14,5%).

Datele Eurostat arată că în România rata șomajului a crescut de la 4,8% în aprilie, la 5,2% în mai. În zona euro, rata şomajului a crescut la 7,4%, de la 7,3% în luna precedentă.

Eurostat precizează însă că modul său de calcul nu permite cuantificarea deplină a consecinţelor măsurilor de carantină asupra pieţei muncii. Criteriul utilizat este cel al Biroului Internaţional al Muncii. Şomerii, conform definiţiei BIM, sunt persoanele în vârstă de 15-74 ani care îndeplinesc următoarele trei condiţii: nu au un loc de muncă, sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni, s-au aflat în căutare activă a unui loc de muncă, oricând în decursul ultimelor patru săptămâni. Însă, chiar dacă începând din luna martie s-a înregistrat o creştere puternică a solicitărilor pentru acordarea de indemnizaţii de şomaj, o parte importantă din persoanele înscrise la oficiile pentru şomeri nu mai pot fi consideraţi că sunt în căutare activă a unui loc de muncă. "Această situaţie conduce la discrepanţe între numărul de şomeri înregistrat la oficiile de muncă şi cel măsurat conform definiţiei BIM", explică Eurostat, citat de Agerpres.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL