Coronavirus - România: 68046 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Sindicatele din penitenciare: Tudorel Toader, ministru de nota 2, autodenunţ pentru incompetenţă

Tuesday, 05 March 2019, 08:35 Sursă: REALITATEA.NET

Un ministru de nota 2. Tudorel Toader trebuie demis pentru subminarea sistemului penitenciar

În comunicatul sindicatelor de penitenciare sunt enumerate toate eşecurile actualului ministru al Justiţiei în ceea ce priveşte modernizarea penitenciarelor. De fapt, rezultatele sale sunt ZERO.

"În mandatul Tudorel Toader la Justițe cele 22 de lucrări "în execuție", dintr-o listă de 136 de pretinse investitii în penitenciare sunt 12 in realitate. Restul sunt declarații de bune intenții. Fondurile alocate îmbunătățirii condițiilor din penitenciare sunt la un minim istoric, acest lucru fiind recent criticat chiar și de către fostul ministru al Justiției, Robert Cazanciuc", se spune în comunicat.

Penitenciarele noi de la Unguriu și Berceni n-au trecut încă de faza de studiu de fezabilitate după 2 ani, iar în ceea ce privește finanțarea, la acest moment există doar un acord de principiu al Băncii de Dezvoltare a Conisliului Europei. 

Siguranța penitenciarelor și a comunității în scădere

În mandatul Tudorel Toader la Jutiție au avut loc 8.632 de incidente negative in penitenciare. A crescut numarul cazurilor de agresiune între deținuți (2.920) și la adresa personalului (344), autoagresiune (1.776) distrugeri de bunuri (776) și descoperire de droguri (544). S-au mai inregistrat, printre altele, 272 de cazuri de ingerari de obiecte metalice si substanțe toxice, 280 de accidentări dintre cele tipice de penitenciar și, surprinzător, 288 de accidente de muncă.

Între timp, peste 15.000 de deținuți au beneficiat de reducerea cu 1/5 a pedepselor, populația penitenciarelor s-a redus temporar cu aproape 7.000 de deținuți, ca urmare a legii recursului compensatoriu. Infractorii au fost practic trimiși înapoi în comunitate, de unde peste 70% se vor întoarce în următorii ani, după ce vor face noi victime și vor produce alte prejudicii.

Politica de resurse umane, sub semnul politizării și vasalizării

În mandatul Tudorel Toader, toate concursurile pentru ocuparea posturilor vacante de director de penitenciar au fost blocate, deși au fost anunțate mai multe astfel de proceduri care s-au desfășurat parțial, dar n-au fost finalizate. Între timp, ministrul Toader controlează sistemul penitenciar prin împuterniciri chiar și peste limita legală de 1 an și aplică o politică de vasalizare și politizare sub pretextul unor modificări legislative care trenează de 2 ani.

Sistemul penitenciar, subminat în mandatul Tudorel Toader

Ministrul Toader se laudă cu Strategia de reintegrare socială (pag. 53) care a produs întâlniri, diagnoze, baze comune de acte legislative, rapoarte, studii și proceduri. Rezultate zero. 

Tudorel Toader încearcă să-și asume merite care nu-i aparțin

"Ministrul Toader se laudă, în schimb ,cu o serie de rezultate obinute în urma protestelor sindicatelor și prin negociere directă cu prim-ministrul de la acea vreme. Creșterea salariilor cu 10%, suplimentarea statelor de funcții cu 1000 de posturi și plata orelor suplimentare începând cu aprile 2018 sunt rezultatul acțiunilor sindicale, iar ministrul nu a susținut în niciun fel aceste demersuri chiar dacă ulterior a fost obligat să le pună în practică.

În concluzie, după un astfel de raport de activitate, care echivalează practic cu un autodenunț pentru incompetență, ministrul Tudorel Toader trebuie demis de urgență." se încheie comunicatul Federația Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL