Coronavirus - România: 201032 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Sindicatele din învățământ cer guvernului să nu amâne majorarea salariilor

Friday, 14 August 2020, 12:54 Sursă: realitatea.net

"În caz contrar, având în vedere situaţia actuală, apare un mare semn de întrebare privind implementarea oricărui scenariu pentru începerea anului şcolar. Varianta propusă ieri de Guvern seamănă izbitor de mult cu ceea ce s-a întâmplat în 2008, când cadrelor didactice li s-a mai refuzat o majorare salarială stabilită printr-o lege", se arată în comunicatul Federației sindicale, transmis Agerpres. 

Intenția guvernului de a amâna majorarea salariilor de la 1 septembrie este intepretată și drept o încercare de a crea un conflict prin care să-și acopere "incapacitatea de a gestiona începerea anului şcolar în condiţii de siguranţă maximă" și să-i transforme pe dascăli în vinovaţi de serviciu, în condițiile care ar trebui să intre, de la 14 septembrie 2020, la clase, cu şanse foarte mari de a contacta noul virus.

"Prin acţiunile întreprinse în ultimele luni, s-a observat clar că actualul Executiv nu ştie cum să gestioneze situaţia din învăţământ. Faptul că ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, ne anunţă acum că nu erau cuprinşi în buget bani pentru majorările salariale stabilite prin lege este o minciună grosolană, în condiţiile în care, după finalizarea bugetului pentru anul 2020, chiar el declara că fondurile sunt prinse în buget. În plus, prin proiectul făcut public ieri seara (joi, n.r.), se încalcă orice principiu al dialogului social, partenerii nefiind informaţi despre această intenţie. Prin toate deciziile luate de la începutul pandemiei, acest Executiv a demonstrat că nu este interesat/capabil să găsească soluţii viabile pentru sistemul educaţional, fiind preocupat doar de aranjamente politice. Un exemplu în acest sens este schimbarea peste noapte a inspectorilor şcolari şi a directorilor pe criterii de apartenenţă politică", a afirmat Marius Nistor, preşedintele federaţiei, citat în comunicat.

Potrivit acestuia, in actualul context, începerea noului an școlar e pusă sub semnul întrebării, în condițiile în care guvernul nu oferă soluţii clare, coerente.

"Se clamează achiziţia de laptopuri/tablete pentru elevi, însă acestea vor ajunge cel mai devreme în luna octombrie; multe din cadrele didactice nu au participat la cursuri de formare pentru predarea online, nu pentru că nu au dorit, ci pentru că nu li s-a oferit posibilitatea; până la ora actuală, nu există niciun proiect prin care cadrelor didactice să li se pună la dispoziţie echipamente IT pentru desfăşurarea orelor online. Prin toate (IN)deciziile din ultima perioadă, Guvernul pune sub semnul întrebării atingerea dezideratelor din proiectul "România Educată" al Preşedintelui României şi vrea să transforme ţara într-o Românie needucată. Sper însă că, în al 12-lea ceas, Guvernul se va trezi şi, analizând ceea ce s-a întâmplat în 2008, îşi va reconsidera poziţia faţă de angajaţii din învăţământ", a adăugat liderul Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret".

Potrivit proiectului de rectificare bugetară, Ministerul Finanțelor a propus ca majorarea nivelului de salarizare stabilit pentru anul 2022, pentru personalul didactic de conducere şi personalul de îndrumare şi control din învăţământ, să fie amânată de la 1 septembrie anul acesta la 1 septembrie anul viitor. 


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL