Coronavirus - România: 706475 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Şeful Poliţiei Române l-a demis pe şeful IPJ Olt, dar apără birocraţia poliţienească

Friday, 26 July 2019, 18:22 Sursă: REALITATEA.NET

Chestorul Ioan Buda a afirmat că în jurul orei 4:00 poliţiştii aveau mandat de arestare, dar cu toate acestea, abia la 6:00 au intervenit. Toate explicaţiile şefului Poliţiei s-au concentrat pe justificarea lipsei de reacţie a subalterilor săi pe seama vidului legislativ. 

"S-a dat mandat de percheziţie, pentru ora 6.00, poliţiştii au ajuns în faţa clasei, dar nu au staţionat, au monitorizat zona până la ora 6:00, pentru că aşa prevede legea." Întrebat dacă poliţiştii puteau interveni fără madat sau fără acordul procurorului, Ioan Buda a recunoascut că în Constituţie se prevede o astfel de măsură, dacă sunt indicii concrete. Şeful Poliţiei a afirmat că nu i s-au oferit explicaţii privind lipsa de reacţie, în condiţiile în care se cunoştea gravitatea situaţiei.

Potrivit articolului 150 din Codul de Procedură Penală, se pot face şi percheziții fără mandat:

„(14) În mod excepţional, percheziţia poate începe fără înmânarea copiei mandatului de percheziţie, fără solicitarea prealabilă de predare a persoanei sau a obiectelor, precum şi fără informarea prealabilă privind posibilitatea solicitării prezenţei unui avocat ori a unei persoane de încredere, în următoarele cazuri:

a) când este evident faptul că se fac pregătiri pentru acoperirea urmelor sau distrugerea probelor ori a elementelor ce prezintă importanţă pentru cauză;

b) dacă există suspiciunea că în spaţiul în care urmează a se efectua percheziţia se află o persoană a cărei viaţă sau integritate fizică este pusă în pericol;

c) dacă există suspiciunea că persoana căutată s-ar putea sustrage procedurii", se arată în textul de lege.

Buda a fost contrazis şi în ceea ce priveşte sistemul de alertă naţională pentru răpiri copil. Chestorul a afirmat că ar fi fost anunţat de poliţiştii de la Olt că sistemul a fost activat, însă acest lucru nu este posibil, pentru că sistemul nu funcţionează.

Ioan Buda a anunţat şi că l-a destituit din funcţie pe inspectorul şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Olt, Cristian Voiculescu, care era împuternicit pe această poziţie, în urma neregulilor din cazul fetei ucise în Caracal.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL